BNS, Cartel Alfa și 39 de grupuri civice îndeamnă românii să ceară, în stradă, demisia Guvernului

39 de grupuri civice și organizații neguvernamentale, precum și confederațiile sindicale afiliate Blocului Național Sindical și Cartel Alfa cheamă românii să ceară în stradă, duminică, 26 noiembrie, de la ora 18, retragerea legilor Justiției și a legilor de modificare a Codurilor Penale, respingerea în Parlament a Ordonanței privind modificarea legislației fiscale și demisia imediată a Guvernului și a președinților Camerei Deputaților și Senatului.

 

„România a ajuns într-unul dintre cele mai grave momente ale istoriei sale post-comuniste, comparabil cu Mineriadele din anii ’90, criza financiară și tăierea salariilor bugetarilor din 2010. Confiscarea politică a sistemului de justiție, capturarea statului de către o mafie politică care slăbește legislația anticorupție pentru a scăpa de răspundere penală, războiul politic și instituțional declanșat de Guvern împotriva societății civile, atacurile majorității parlamentare împotriva aliaților din NATO și UE, haosul fiscal și deprecierea accelerată a leului, creșterea prețurilor și a deficitului bugetar vor arunca România de facto în afara Uniunii Europene și NATO. Consecințele deciziilor guvernamentale de astăzi ne vor urmări pentru zeci de ani, ne vor plasa în sfera autoritarismului politic, a jafului banilor publici, a impunității politicienilor și a sărăciei”, transmit, într-un comunicat remis redacţiei, reprezentanţii BNS, ai Cartel Alfa şi ai 39 de grupuri civice și organizații neguvernamentale, printre care Platforma România 100 şi Freedome House.

Aceştia declară că România este călcată în picioare, acuzând coaliția de guvernare că nesocoteşte sau ignoră fățiș opiniile și interesele legitime ale tuturor actorilor din societate:

Opiniile societăţii civile și ale reprezentanților puterii judecătorești, care s-au exprimat neechivoc împotriva modificării legilor justiției, au fost nesocotite: „Singura preocupare permanentă a guvernării sunt „drepturile” infractorilor și deloc dreptatea pentru victime sau recuperarea banilor furați”.

Numirile în funcții publice, mai spun organizatorii protestului, ne-au adus persoane de o incompetență flagrantă și cu un nivel de moralitate cel puțin discutabil.

Un alt aspect care nemulţumeşte este faptul că România este astăzi în situația în care nu mai pot avea loc nici negocieri, nici contracte colective la nivel național sau de sector: „Ca urmare, angajații sunt din ce în ce mai puțin protejați, iar riscul de inechitate socială ne plasează mai degrabă în zona țărilor de la estul UE.”

Un alt motiv de proteste e faptul că, de la 1 ianuarie 2018, „salariații sunt lăsați la voia întâmplării, sunt integral responsabili pentru modul în care angajatorii aplică transferul contribuțiilor, dar și pentru finanțarea sistemului de pensii și cel de sănătate, pentru modul în care sunt colectate contribuțiile, dar și pentru solidaritatea cu persoanele vulnerabile. De la 1 ianuarie, povara responsabilității sociale va fi dusă doar de către salariați.”

Despre promisiunile de măriri salariale pentru bugetari organizatorii protestului spun că acestea s-au topit în explicații fantasmagorice despre brut și net, în vreme ce creșterile de prețuri sunt evidente pentru oricine, mai puțin pentru decidenții politici.

Reprezentanţii celor două blocuri sindicale şi ai ONG-urilor mai atrag atenţia că pensiile sunt în pericol prin reducerea contribuțiilor personale în depozite private în cadrul Pilonului II de pensii, că bugetul pentru Sănătate a scăzut, „controlul politic a fost reinstaurat, iar drepturile pacienților sunt abuzate zilnic” şi că investițiile au scăzut la un nivel critic, în timp ce îndatorarea publică este din ce în ce mai mare.

„Pe scurt, actuala coaliție de guvernare susține hoția, ineficiența, haosul și lipsa de transparență, invocând câștigarea alegerilor cu un program de guvernare nerespectat. Viitorul nostru și al copiilor noștri este în pericol. E momentul să cerem o schimbare politică de substanță pentru a evita în ultimul ceas o catastrofă națională din care ne vom reveni în decenii”, spun organizatorii protestului.

Aceştia cheamă românii în stradă „pentru o luptă pașnică a României cinstite cu hoția, autoritarismul și sărăcia”. În plus, cer demisia „Guvernului Dragnea-Tudose” și a principalilor vinovați pentru actuala stare de fapt, „domnii Dragnea și Tăriceanu”, din funcțiile de președinți ai celor două Camere ale Parlamentului: „Fără aceste demisii, șansele românilor de a trăi într-o societate așezată și prosperă, bazată pe respectarea drepturilor tuturor, pe cinste și competență vor fi iremediabil distruse.”

Print Friendly, PDF & Email