Bienalei Art Encounters i-a fost acordat Înaltul Patronaj al Președintelui României

Foto: Art Encounters

 

Ceremonia decernării Înaltului Patronaj al Președintelui României Bienalei Art Encounters a avut loc luni, 6 mai, la Primăria Timișoara, în prezenţa consilierului prezidențial Sergiu Nistor, de la Departamentul Cultură, Culte şi Centenar al Preşedinţiei României.

 

Bienala prilejuiește o experiență educațională, o experiență a dialogului, a creativității și acestea sunt o doar o parte dintre motivele pentru care Președintele a hotărât, pentru a doua oară, acordarea Înaltului său Patronaj Bienalei Art Encounters”, a declarat Sergiu Nistor.

Președintele Fundației Art Encounters, Ovidiu Șandor, spune că este important pentru arta contemporană românească să primească această recunoaștere din partea Președintelui României. „Ne bucurăm că Bienala Art Encounters este unul dintre evenimentele care beneficiază de acest titlu”, a mai spus Ovidiu Şandor.

Prin dialogul constant între artişti şi public, între arta contemporană românească și scena internațională, Art Encounters se alătură și cu cea de-a treia ediție unei serii de evenimente de importanță culturală majoră din România, precum Festivalul Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu sau Astra Film Festival, evenimente care s-au desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui Românei.

De altfel, este pentru a doua oară consecutiv când Bienala Art Encounters se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, fiind recunoscută astfel ca un eveniment ambițios și important pentru scena culturală din România.

„Acest lucru este semnificativ nu doar prin privilegiul de a ne alătura unor inițiative pentru care avem un mare respect, ci și prin mesajul public pe care îl formulează, confirmând rolul artei contemporane, alături de teatru, muzică și literatură, în procesul cunoașterii și al reflecției critice despre lumea actuală”, spune Diana Marincu, directorul artistic al Fundației Art Encounters.

Curatoarele Maria Lind și Anca Rujoiu vor asocia lucrări noi și practici artistice cu situații, locuri și subiecte, alăturate unor lucrări existente, toate acestea ancorate în peisajul și istoria orașului Timișoara. Numele Bienalei, Art Encounters, reprezintă o sursă de inspirație în plus pentru dialog și reflecție, iar tema multiculturalismului este vizibilă încă din titlul evenimentului: Întâlniri cu arta / Susretanje umetnosti / Maladimata la artasa / Találkozások a művészettel / Kunstbegegnungen / Art Encounters.

Mai multe parteneriate și alte forme de colaborare vor contribui la realizarea Bienalei Art Encounters din 2019, eveniment care a început deja în luna ianuarie și continuă cu întâlniri și dialoguri, cursuri și ateliere, parte integrantă a Bienalei de anul acesta și a conceptului curatorial propus. Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc în 20 septembrie, Bienala urmând să se desfășoare în perioada 20 septembrie – 27 octombrie.

Art Encounters 2019 este organizat de Fundația Art Encounters, împreună cu Primăria Municipiului Timișoara, Direcția Județeană pentru Cultură, Fundația Interart Triade și Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Partener strategic este Teatrul Național din Timișoara, iar partener al programului de mediere este Asociația Culturală Constrasens.

Print Friendly, PDF & Email