Bavaria renunţă la planurile de tipărire a unei noi ediţii din „Mein Kampf”

Mein KampfLandul german Bavaria, care deţine drepturile asupra volumului “Mein Kampf”, a anunţat că va renunţa la tipărirea unei noi ediţii critice a cărţii care urmează să intre în domeniul public la sfârşitul anului 2015.

 

În 2015, când se împlinesc 70 de ani de la moartea lui Adolf Hitler, landul Bavaria plănuise să publice o nouă ediţie, cu comentarii critice, pregătită de Institutul de Istorie Contemporană din München. Pe de altă parte, însă, „numeroase conversaţii cu victimele Holocaustului şi cu familiile acestora ne-au arătat că retipărirea sub orice formă a acestor scrieri condamnabile vor cauza o enormă suferinţă”, declară, potrivit Mediafax, ministrul Ştiinţei, Cercetării şi Artei din Bavaria, Ludwig Spaenle.

Prin urmare, Guvernul landului Bavaria a decis, zilele trecute, să renun­­­ţe la publicarea ediţiei critice a Mein Kampf, aflată în pregătire la Institutul de Istorie Contemporană din München, la doi ani după încredinţarea proiec­tului. Într-o declaraţie publicată pe site-ul Guvernului bavarez, Ludwig Spaenle a afirmat că landul Bavaria va lua mă­suri legale împotriva oricui încearcă să publice chiar şi câteva fragmente din Mein Kampf. Asta, deşi landul bavarez a investit aproximativ 500.000 de euro în pregătirea ediţiei critice, conform unor reprezentanţi ai Institutului din Mün­chen, citaţi în presa din Germania, ca­re adaugă faptul că istoricii vor conti­nua să lucreze la acest proiect.

Comunitatea evreiască din Ger­mania a salutat decizia abandonării proiectului de retipărire a cărţii. „Ten­tativa regretabilă a lui Hitler este mar­cată de ură şi dispreţ faţă de omenire”, a declarat Charlotte Knobloch, un fost lider al Consiliului Central al Evrei­lor din Germania.

Landul Bavaria, situat în sudul Germaniei, deţine drepturile de publi­care şi a interzis retipărirea sub orice formă a cărţii autobiografice scrise de Hitler în închisoare, între anii 1923 – 1924, după puciul eşuat de la München.

Adolf Hitler a scris Mein Kampf, formată din două volume, în timpul detenţiei din închisoarea din Lands­berg am Lech, în Bavaria, unde a fost închis după puciul eşuat din München, în 1923.

Cartea Mein Kampf nu este inter­zisă de legea germană, însă Ministerul bavarez al Culturii veghează cu stric­teţe ca acest volum să nu fie reeditat, pentru a evita eventuala lui exploatare de către grupările neonaziste. Volumul este, în schimb, autorizat în Statele Unite ale Americii şi în Marea Bri­ta­nie, în numele libertăţii de expri­mare, şi face parte din lecturile care l-au inspirat pe Anders Behring Breivik, autorul crimelor din 22 iulie 2012 din Norvegia.

Mein Kampf, care promovează ideologia nazistă şi ura rasială, intră în domeniul public la 1 ianuarie 2016, la 70 de ani de la moartea lui Adolf Hitler. Numeroşi jurişti, istorici, filosofi şi editori solicită aplicarea unui „mar­caj” cu caracter universal şi lămuritor, la fel ca pentru ţigarete şi alcool, care să însoţească difuzarea volumului “Mein Kampf” de Adolf Hitler.

Print Friendly, PDF & Email