Baronul PSD de Ialomiţa, cercetat de DNA pentru concesionarea frauduloasă, pe 35 de ani, a unui teren către o firmă din Timişoara

Prejudiciul calculat depăşeşte 1,5 milioane de euro

silvian-ciupercaPreşedintele CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă, este acuzat de DNA că ar fi favorizat o firmă din Timişoara căreia i-a fost concesionat, în mod fraudulos, un teren agricol de circa 495 de hectare. El este acuzat că, aşa, a prejudiciat bugetul instituţiei cu aproape 200.000 de lei, pentru fiecare din cei 35 de ani ai duratei contractulului.

 

A doua ca ofertă ca preţ, şi totuşi, câştigătoare

Informaţiile apar în documente ale anchetatorilor care instrumentează dosarul de corupţie al preşedintelui Consiliului Judeţean Ialomiţa, Silvian Ciupercă, anunţă Mediafax. DNA îl acuză că ar fi abuzat de prerogativele funcţiei deţinute şi ar fi favorizat interesele economice ale SC Green Harvest SRL Timişoara, în detrimentul bugetului de stat Ialomiţa, prin atribuirea, în mod fraudulos,a contractului de concesiune a unei suprafeţe de peste 495 de hectare teren agricol, aparţinând domeniului privat al judeţului Ialomiţa, ce a făcut obiectul licitaţiei din data de 14 aprilie 2014.

Potrivit procurorilor anticorupţie, Silvian Ciupercă împreună cu directorul executiv al Direcţiei de Achiziţii şi Patrimoniu din cadrul CJ Ialomiţa, Cezar Vâlcan, au acţionat pentru identificarea unor soluţii pentru ca SC Green Harvest SRL Timişoara – o firmă cu profil agricol, care îşi are sediul într-un apartament de pe strada Înfrăţirii, din Timişoara, şi care are un punct de lucru în Giurgeni, judeţul Ialomiţa – să fie declarată câştigătoare a licitaţiei, deşi oferta acesteia nu a era cea mai mare, criteriu de bază în acordarea contractului de concesiune. „Prin atribuirea în mod premeditat, a contractului de concesiune firmei care a avut a doua ofertă ca preţ, factorii de decizie din cadrul CJ Ialomiţa, Ciupercă Vasile Silvian şi Vâlcan Cezar Gheorghe, au prejudiciat bugetul acestei instituţii cu suma de 198.263, 32 de lei, pentru fiecare din cei 35 de ani ai duratei pe care se întinde contractul”, se mai precizează în aceleaşi documente.

În legătură cu aceste fapte, procurorii anticorupţie fac cercetări pentru abuz în serviciu. Silvian Ciupercă este însă suspectat şi de alte infracţiuni, între care trafic de influenţă şi instigare la fals, după cum reiese din documentele aflate la dosar.

Zeci de percheziţii concomitente

Procurorii DNA au făcut, miercuri, percheziţii la sediile CJ Ialomiţa şi Spitalului Judeţean Ialomiţa, într-un dosar privind infracţiuni de corupţie, în această anchetă fiind vizat şi preşedintele CJ, Silvian Ciupercă.

Potrivit procurorilor DNA, în acest dosar sunt vizaţi, în afara preşedintelui CJ Ialomiţa, şi directori din cadrul Spitalului Judeţean Ialomiţa, cu suspiciuni de fapte de corupţie. Sursele citate precizează că procurorii fac percheziţii şi la mai multe firme unde există suspiciuni de corupţie în legătură cu achiziţii publice săvârşite de către funcţionari ai statului.

Într-un comunicat de presă, DNA precizează că procurori din cadrul Secţiei de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie a DNA fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în cursul acestui an.

Conform aceluiaşi document, percheziţiie făcute de către procurorii DNA se desfăşoară în 30 de locaţii situate în Bucureşti şi judeţele Ialomiţa şi Călăraşi, din care trei sunt instituţii publice de interes local, iar restul sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice. Potrivit unor surse judiciare, cea de-a treia instituţie publică unde au loc percheziţii este Agenţia de Dezvoltare Sud-Muntenia.

Print Friendly, PDF & Email