Banii pentru Spitalul de Copii, tot în aşteptare, la Timişoara

Spital copii TimisoaraÎn ciuda promisiunilor periodice guvernamentale şi a faptului că realizarea unui corp nou al Spitalului de Copii “Louis Ţurcanu” a fost unul dintre obiectivele grele de campanie ale USL în Timiş, demersurile concrete de realizare a construcţiei întârzie. Pentru că şi alocarea efectivă a banilor întârzie.

 

Bani alocaţi doar declarativ

Nicolae RobuPrimarul Timişoarei,  Nicolae Robu, a declarat, zilele trecute, că nu a primit cele cinci milioane de lei alocate de Guvern pentru construcţia Corpului B de la Spitalul de Copii. Teoretic, fondurile sunt incluse în buget, însă faptic nu s-a primit niciun leu. Reprezentanţii Guvernului susţin că au cele cinci milioane de lei pentru construcţia Corpului B de la Spitalul de Copii, proiect pe care USL a bătut monedă în campania electorală din 2012. Însă banii nu au ajuns încă în conturile Primăriei Timişoara. “Banii efectivi nu au venit. Noi am făcut deja plăţi de peste un milion de lei la Spitalul de Copii. Lucrările sunt făcute de peste două  milioane de lei, dar banii au fost plătiţi de la bugetul local. Nu am primit oficial hârtie că s-au dat banii, dar am înţeles că s-a publicat în Monitorul Oficial, numai că alocări pe hârtie sunt foarte multe. Nu ai certitudinea că banii îţi şi vin. Eu sper să ne vină. În momentul în care vor fi intraţi în cont, în mod cert voi face un anunţ public”, a declarat Nicolae Robu.Oricum, banii respectivi ar fi ajuns doar pentru o demarare în linii mari a construcţiei Corpului B de la Spitalul de Copii din Timişoara, care costă 39,3 milioane de lei. 

Simion Mosiu“Nu s-a primit de la actualul Guvern niciun ban. E un lucru pe care ar trebui să-l conştientizeze în primul rând timişorenii alegători. Nu există decât promisiuni, la nivel de «o să se…». De la bugetul local nu se poate suporta o asemenea investiţie, pentru că nu există fonduri nici pentru investiţiile deja demarate ale Timişoarei”, comentează consilierul local PDL Simion Moşiu.

În opinia sa, şi faptul că, după doi ani de la campanie nu s-au alocat încă bani pentru Spitalul de Copii, dar şi recentul anunţ potrivit căruia Ministerul Sănătăţii intenţionează să construiască spitale regionale doar la Iaşi, Craiova şi Cluj reprezintă o palmă şi o bătaie de joc pentru timişoreni. “Nu pot să etichetez această atitudine decât ca lipsă de respect pentru Timiş. Se preferă ca timişorenii să meargă să se trateze în Szeged. Deşi şcoala de medicină timişoreană este cunoscută şi respectată, poziţia Guvernului este una sfidătoare, care ignoră aceste evidenţe. Atitudinea Bucureştiului faţă de Timişoara rămâne ca înainte de 1989”, mai adăugat consilierul local.

Multe promisiuni, mai nimic concret

Problema unora dintre secţiile Spitalului de Copii vizate de evacuarea silită  – după ce Pimăria Timişoara a pierdut procesele cu revendicatorii imobilelor – a făcut obiectul unei masive mediatizări în cadrul campaniei pentru alegerile parlamentare din iarna lui 2012, care l-a propulsat înspre fotoliul de deputat pe fostul viceprimar social-democrat Sorin Grindeanu.

Campania, derulată pe toată durata campaniei electorale, s-a intitulat “Da! Reuşim” şi a beneficiat şi de susţinerea unor nume sonore ale vieţii publice şi politice locale. După ce a fost confirmat deputat, Sorin Grindeanu a promis că va pleda pentru cauza Spitalului de Copii “Louis Ţurcanu” în Parlament, insistând pentru alocarea de fonduri pentru Timişoara, în bugetul pentru 2013, în vederea finalizării cât mai rapide a celor două noi corpuri de clădire necesare pentru relocarea secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, a Compartimentelor de Anestezie şi Terapie Intensivă, precum şi a Secţiilor de ORL, Oftalmologie, Pneumologie şi Ftiziologie şi Laborator Clinic.

În 2013, Guvernul a alocat cinci milioane de lei pentru realizarea unui proiect tehnic şi a studiului de fezabilitate în vederea construirii unui nou corp de clădire la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu”, din Timişoara. Cele două documente nu au fost finalizate la timp, iar banii de la Guvern nu au fost cheltuiţi, astfel că la sfârşitul anului trecut banii au fost înapoiaţi bugetului de stat. Între timp, de la începutul acestui an, Primăria Timişoara a realizat cele două documente şi licitaţia, aceasta din urmă fiind câştigată de firma Prompt SA.

Sfârşitul lui 2013 aducea concluzia că noul corp al Spitalului de Copii ar fi un obiectiv de domeniul viitorului, concluzie în totală contradicţie cu ce se promitea inclusiv de către actualul premier Victor Ponta, în vizitele pre-electorale din Timiş. La finalul anului trecut, proiectul construirii unui nou corp de clădire pentru Spitalul Clinic de Copii „Louis Ţurcanu” a devenit doar un subiect de ceartă politică. Deputatul Sorin Grindeanu a indicat echipa din Primărie drept responsabilă pentru pierderea fondurilor obţinute de la Guvern pe 2013, susţinând că Municipalităţii i-ar fi luat prea mult timp elaborarea documentaţiei tehnice necesare etapei premergătoare demarării lucrărilor. Pus în faţa acestor acuzaţii, primarul Nicolae Robu a ripostat, precizând că întocmirea documentaţiei pentru un proiect de asemenea anvergură este un proces laborios. Ulterior, la început de decembrie, când devenise limpede faptul că banii obţinuţi de la Guvern vor fi pierduţi, edilul-şef a revenit şi a precizat că ia în calcul posibilitatea finanţării lucrărilor la corpul B de clădire a Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu” din fondurile proprii ale Primăriei Timişoara. Şi aceasta pentru că, oricum, a mai precizat el, în baza discuţiilor purtate la începutul anului 2013 cu premierul Victor Ponta, Municipalităţii îi revine un procent de contribuţie proprie, pe care trebuie să îl onoreze, indiferent că va fi vorba despre utilizarea acestor bani la darea lucrărilor în execuţie sau mai târziu.

“Finanţarea lucrărilor la Spitalul de Copii nu e un subiect politic, deşi a fost tratat ca atare. Acest proiect nu a putut intra pe lista de obiective incluse în bugetul pe 2014. Dar nici nu avem nevoie de bani până în aprilie – mai, după ce se vor finaliza toate etapele premergătoare începerii lucrărilor, care includ întocmirea documentaţiei tehnice şi organizarea licitaţiei”, declara la sfârşitul anului trecut primarul Nicolae Robu, după ce a aflat cu siguranţă că nu sunt prevăzute surse de finanţare în bugetul de stat pe 2014 pentru lucrările de construcţie la corpul B de clădire al Spitalului de Copii.

Primarul Timişoarei a ţinut să adauge, cu această ocazie, că nu ar fi drept ca de la bugetul de stat să nu se primească cel puţin 50% din valoarea totală a investiţiei. iar orice procent pe care îl va obţine dincolo de 50% este mulţumitor.

În acest an, în luna mai, premierul Victor Ponta a afirmat că Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu”, din Timişoara, este esenţial pentru Timişoara, spunând că „Timişoara a primit bani pentru Spitalul de Copii şi, din păcate, nu i-a folosit pentru că Primăria nu a făcut procedurile la timp. Acum, dacă în sfârşit le-a finalizat şi le-a făcut corect, evident că va primi în continuare bani, e un proiect esenţial pentru Timişoara. Ştiţi că am fost cu primarul aici, i-am dat bani şi după aceea mi-au dat banii înapoi pentru că nu au putut să-i folosească”.

Primăria Timişoara dădea, în luna mai, ordinul de începere a lucrărilor pentru construirea corpului B al Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu”. Şi, deşi a fost predat amplasamentul, nimeni nu poate spune cu siguranţă ce orizont de finalizare ar putea avea investiţia, pentru simplul fapt că nu se ştie dacă va avea asigurată finanţarea.   

Deocamdată se aşteaptă ca în contul Primăriei să intre banii promişi, pentru că, altfel, investiţia nu va putea fi finalizată de la bugetul local. Potrivit primarului Timişoarei, Nicolae Robu, noua clădire va avea 8.055 de metri pătraţi şi 150 de paturi. Imobilul va avea parter şi şase etaje şi va adăposti secţiile radiologie, terapie intensivă, urgenţele, ortopedia, chirurgia şi secţia de prematuri. La etajele superioare urmează să fie amenajate camere pentru mame şi săli de cursuri. 

O anchetă plină de incertitudini

DNA siglaDeocamdată, ca şi construcţia efectivă, tot la nivel de declaraţii a rămas şi ancheta aflată în derulare la nivelul DNA cu privire la multiplele semne de întrebare legate de procesele de retrocedare care au decimat în ultimii ani patrimoniul imobiliar al Spitalului de Copii. Pe lângă lipsa unor rezultate concrete în această anchetă, este greu de crezut că investigaţia ar mai putea schimba ceva din punct de vedere al proprietăţii asupra imobilelor, care par pierdute definitiv de către Stat.

DNA a confirmat oficial, la începutul anului trecut, că anchetează modul în care s-a făcut retrocedarea suplimentară a corpului Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului de Copii “Louis Ţurcanu”, de pe strada Iosif Nemoianu.

În perioada interbelică, imobilul în care funcţionează acum Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului de Copii a aparţinut Societăţii Anonime Institutul Chirurgic Ortopedic Timişoara. Odată cu naţionalizările din anii ’50, imobilul a fost luat de Stat. După Revoluţie, soţia fostului proprietar, Liviu Gabor, cetăţean german, a început demersurile pentru recuperarea clădirii. Însă, între timp, în aceeaşi locaţie a fost construit şi un corp de clădire nou, intabulat în 2004. După care, în 2006, imobilul în care funcţionează Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a fost restituit fostului proprietar, printr-o decizie a Ministerului Sănătăţii. Însă, ca bonus, alături de clădirea care a aparţinut fostului proprietar a fost restituit şi corpul de clădire nou, construit de spital din bani publici.

Print Friendly, PDF & Email