Decizia Consiliului Judeţean Timiş care, în ciuda unui buget mai mic primit de la Guvern şi a lipsei banilor de investiţii, alocă sume generoase diverselor activităţi sportive a fost respinsă de consilieri la nivelul comisiilor. Acest lucru creează premisele necesare pentru respingerea în plen a propunerii de hotărâre.
„Noi nu suntem de acord să susţinem aşa ceva”
Deşi se confruntă cu numeroase constrângeri bugetare, care vor diminua semnificativ volumul de investiţii din judeţ, Consiliul Judeţean Timiş pare să găsească bani pentru sport, anunţând, printr-un proiect de hotărâre, intenţia de a împărţi sume generoase către diverse structuri sportive de pe plan local, cu un total de 4,55 milioane de lei, adică un milion de euro. Cap de listă este, evident, ACS Poli care ar trebui să primească, potrivit proiectului, în acest an, două milioane de lei de la bugetul judeţului Timiş.
Proiectul de hotărâre privind aprobarea de către CJ Timiş a cotizaţiei pentru structuri sportive cu care este asociat Judeţul Timiş nu este văzut cu ochi buni de către consilierii judeţeni din Opoziţie, primind deja aviz negativ din partea Comisiei Economice a CJ Timiş. “La noi a picat acel proiect în comisie. Nu suntem de acord să sprijinim parteneriate public-private şi nici echipe cu care se umflă în pene tot felul de aşa-zişi finanţatori, oameni politici. În plus, din punctul nostru de vedere, cel puţin o parte din structurile sportive au fost selectate preferenţial pentru finanţare, cu tot felul de piloşi. De asemenea, nu suntem de acord să se ia din bani de la drumuri pentru acoperirea de deficite, ci să se ia şi de la cultură, şi de la sport. Aceste sume alocate nu se justifică, aceasta este opinia noastră. Nu vrem să facem ca pe vremuri, să umplem buzunarele unor oameni precum Marian Iancu din bugetul judeţului”, spune consilierul judeţean PDL Tiberiu Lelescu.
O atitudine schimbătoare
CJ Timiş a părut anul trecut să-şi schimbe atitudinea legată de ACS Poli, solicitând un raport economico-financiar amănunţit al echipei şi cerând chiar şi micşorarea salariilor. Schimbarea de atitudine este surprinzătoare, în condiţiile în care în 2013 aceeaşi conducere a CJ Timiş susţinea că ar fi secrete statele de plată de la ACS Poli.
„Rog să ni se prezinte un raport cu privire la anul competiţional 2013 – 2014. Raportul va fi întocmit împreună cu reprezentanţii Primăriei şi cu domnul director economic, pentru că vrem să avem şi o informare economică cu privire la finanţarea atribuită pentru Poli, dar şi pentru toate celelalte structuri sportive”, se spunea în plen.
Evident, acest raport amănunţit economico-financiar ar fi trebuit să fie cerut şi prezentat conducerii CJ Timiş şi consilierilor judeţeni încă din momentul acordării primei tranşe de finanţare către ACS Poli, nu după doi ani. Trecând peste aceste „detalii”, conducerea CJ Timiş a mai precizat că s-au făcut modificări majore la club, salariile s-au redus substanţial şi au plecat jucători.
Consilierul judeţean democrat-liberal Marius Martinescu spune că, după ce a cerut de mai multe ori lămuriri legate de salariile date la club, unele foarte mari, ulterior, la şedinţa de plen s-a spus, impersonal, că „s-au scăzut salariile”. „Toate rapoartele prezentate legate de ACS Poli erau, după părerea mea, inexacte ca prezentare, în sensul că nu lămureau mai nimic în privinţa situaţiei economico-financiare a clubului. Şi eu nu cred că acum CJ Timiş a avut un moment de revelaţie şi a decis să reglementeze situaţia, din punct de vedere al raporturilor, inclusiv financiare, cu ACS Poli. Cred că au fost, de fapt, nişte audituri ale Curţii de Conturi care au fost un factor de presiune asupra CJ Timiş, în sensul că l-au impulsionat să lămurească problema legată de aceste finanţări”, aprecia Marius Martinescu.
Ultimele comentarii