Bani mai mulți pentru dezvoltare în bugetul Timișului, pe 2023

Foto: CJ Timiş

Consilierii judeţeni din Timiș au votat marţi, 31 ianuarie, aprobarea bugetului pentru anul 2023 în cadrul unei ședințe ordinare. Cele mai mari investiții în 2023 vor fi în sănătate și în transporturi – drumuri județene, anunţă reprezentanţii administraţiei judeţene.

 

Bugetul consolidat pentru anul 2023, compus din cheltuieli de funcționare și alocări pentru investiții, este de pest 840 de milioane de lei. Acesta este în ușoară creștere față de bugetul anului trecut, iar principiul în baza căruia a fost întocmit are în vedere reducerea cheltuielilor pe secțiunea de funcționare și majorarea alocărilor pe secțiunea de dezvoltare, prin vărsăminte în valoare de peste 41 de milioane de lei, fonduri necesare pentru obiective de investiții mature, care au termen de finalizare în anul 2023, transmit reprezentanţii Consiliului Judeţean Timiş.

Programul de investiții pe anul 2023 însumează peste 378 de milioane de lei, cu 7,52% mai mult decât în anul 2022, dar aproape 24% din totalul veniturilor vor fi atrase din fonduri europene.

Bugetul județului cuprinde sume consistente pentru finalizarea proiectelor începute, dar și fonduri importante pentru investiții publice complet noi. Cele mai mari investiții în 2023 vor fi în sănătate și în transporturi – drumuri județene, domenii care au prevăzut un buget de peste 238 de milioane de lei.

„Continuăm dezvoltarea pe șase direcții principale: derularea de proiecte majore, cultură, eficientizare, creșterea calității vieții, dezvoltarea infrastructurii și a patrimoniului. Punem accent pe drumuri și pe siguranță rutieră, intenționăm chiar să facem un studiu pentru identificarea celor mai periculoase zone, astfel încât prin intervenția noastră să evităm adevărate nenorociri. Totodată am construit un buget echilibrat, în jurul principalelor interese ale cetățenilor, cu alocări de peste 332 de milioane de lei pentru sănătate, protecție socială, protecția mediului și învățământ. Cultura ocupă un loc de cinste în acest an, cu fonduri semnificative, peste 62 de milioane de lei pentru cele trei muzee, Teatrul pentru copii, Biblioteca și Centrul de artă, pe care le avem în subordine, deoarece Timișoara deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, iar Consiliul Județean Timiș este partener important în acest program național”, declară Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

CJ Timiș are depuse mai multe proiecte cu fonduri europene, aflate în diverse stadii de evaluare, care vor fi incluse în bugetul de anul acesta doar după semnarea contractelor de finanțare.

Print Friendly, PDF & Email