Baletul Maurice Béjart, în spectacol la Timişoara

Sursă foto: Facebook / Béjart Ballet Lausanne

Compania de balet de renume internațional Béjart Ballet Lausanne, fondată de legendarul Maurice Béjart, va susţine la Timişoara, în anul Capitalei Europene a Culturii, un spectacol de balet.

 

Spectacolul va avea loc în 19 septembrie, de la ora 19, în sala Teatrului Național din Timişoara, iar biletele sunt puse în vânzare de vineri, 14 iulie.

„Timișoara atrage nume mari de pe scena culturală internațională, în anul Capitalei Culturale. Urmează un maraton de colaborări de top în această vară. Violonistul David Garrett şi actorul american John Malkovich sunt doar două dintre numele mari, care pun Timișoara pe harta culturală internațională. Trupa de balet Béjart Ballet Lausanne completează oferta unei stagiuni culturale efervescente la Timișoara. De altfel, 90% dintre timișoreni consideră Capitala Culturală un eveniment cu care Timișoara se poate mândri”, declară primarul Dominic Fritz.

Înființată în 1987, compania de balet contemporan Béjart Ballet Lausanne este, până astăzi, o referință în lumea coregrafică mondială. Fondatorul său, Maurice Béjart, s-a născut la Marsilia, pe 1 ianuarie 1927. Şi-a început cariera în 1946, la Vichy, în Franța, apoi a continuat la Londra, în cadrul International Ballet. În timpul unui turneu în Suedia, în 1949, a descoperit resursele expresionismului coregrafic, al cărui fondator devine, marcând lumea dansului pentru totdeauna. Maurice Béjart s-a stins din viață la Lausanne, în 22 noiembrie 2007, destinul companiei ajungând în mâinile lui Gil Roman, pe care şi l-a desemnat ca succesor al său.

Din 2007, prin cercetarea sa asupra creației contemporane, Gil Roman întreține și dezvoltă repertoriul Béjart Ballet Lausanne. Opera lui Maurice Béjart se află în centrul acestui repertoriu, cu coregrafii emblematice, precum Ritualul primăverii, Boléro sau Simfonia a IX-a, dar prezintă și varietatea sa, cu Piaf sau Flautul fermecat. Gil Roman și dansatorii săi susțin spectacole în întreaga lume, animați de același crez – deschiderea lumii baletului către un public mai larg. Compania rămâne, astfel, fidelă vocației sale: conservarea operei lui Maurice Béjart, dar păstrează viu, în același timp, și  spațiul de creație. Béjart Ballet Lausanne, spun organizatorii evenimentului de la Timişoara, este una dintre puținele companii capabile să umple spații vaste, precum NHK Hall din Tokyo, Palatul de Stat Kremlin din Moscova, Odeonul lui Herodes Atticus din Atena, Palais des Congrès de Paris, Forest National din Bruxelles sau Patinoire de Malley, din Lausanne.

Evenimentul de la Timişoara este organizat de Casa de Cultură a Municipiului, ca parte a programului „Îndrăznește!/Dare!”, componentă a programului naţional Timișoara, Capitală Europeană a Culturii.

Print Friendly, PDF & Email