“Avem aici un poleit cu aur”. Aşa l-a prezentat presei prof. Mariea Ştefan, directorul Colegiului Naţional “C.D. Loga”, pe Marius Posa. Adolescentul, component al lotului României la Olimpiada Internaţională de Ştiinţele Pământului, care a obţinut, zilele trecute, medalia de aur, la Mysore, în India.
Câştigător la materii care nu există în curricula şcolară
Marius Posa a venit la întâlnirea cu jurnaliştii purtând la gât medalia de aur. Ne spune că pentru a face performanţă e nevoie, în principal, de dorinţa de a afla cât mai multe informaţii, apoi de perseverenţă. Prof. Mariea Ştefan îl completează, spunând că, pe lângă aceste calităţi, este nevoie şi de “dotarea nativă a copilului, dar şi de suportul şi înţelegerea familiei”.
Totul a pornit ca un hobby al său, biologia, descoperit în perioada de gimnaziu. Din primul an de liceu, participă în fiecare an la etapele naţionale ale olimpiadei de biologie. Din pasiune pentru această disciplină, dar şi din convingerea că “este important să ştim câte ceva despre ştiinţele pământului, având în vedere că toţi trăim aici, şi problemele pământului sunt şi problemele noastre”, a ajuns să concureze şi la Olimpiada de Ştiinţele Pământului, materie care nu există în curricula şcolară.
La etapa naţională, probele de concurs au fost biologia, chimia, fizica şi geografia. La etapa internaţională, însă, lucrurile s-au schimbat, cele patru materii fiind înlocuite cu geologia, astronomia, meteorologia şi oceanografia. Astfel, după ce a câştigat etapa naţională la Olimpiada de Ştiinţele Pământului, în doar cinci luni a fost nevoit să-şi intensifice studiul pentru competiţia internaţională, pentru care a urmat o perioadă de pregătire la Bucureşti, cu specialişti de la Institutul Naţional de Meteorologie, de la Observatorul Astronomic şi de la Muzeul de Geologie.
În India a trecut prin două probe, una teoretică şi alta practică, la cele patru materii. “La aplicaţia practică, am fost în echipe de 15 concurenţi, am mers pe teren, unde am făcut cercetare, şi apoi a trebuit să expunem o prezentare despre ceea ce am făcut acolo”, povesteşte băiatul. Deşi părinţii şi profesorii îl încurajau şi erau încrezători în nivelul său de pregătire, înainte de competiţie Marius a devenit sceptic. Era convins că asiaticii vor câştiga cele mai multe medalii. „Ei au în curriculum şcolar aceste materii pe care noi trebuie să le învăţăm în afara şcolii”.
Şi puţin timp liber
La Mysore, Marius spune că a cunoscut două feţe ale Indiei, una cu o dezvoltare urbană asemenea celei occidentale – „locul în care eram cazaţi făcea parte din campusul unei mari companii de software din această ţară” –, iar alta, cu un nivel de trai mai scăzut faţă de cel din România. „Era un contrast foarte mare între acea zonă şi locurile din împrejurimi. Dar în această provincie am vizitat câteva obiective pe care orice turist trebuie să le vadă, respectiv Palatul din Mysore şi alte trei temple din localităţile apropiate”, spune Marius.
România, clasată pe locul al treilea, la egalitate cu Japonia
Cea de-a VII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţe ale Pământului (International Earth Science Olympiad – IESO) a avut loc la Mysore, în India, în perioada 11 – 19 septembrie. Palmaresul României – o medalie de aur şi trei de argint – este superior celui înregistrat la ediţia de anul trecut, când elevii români s-au întors acasă cu două medalii de argint şi două de bronz. În clasamentul neoficial pe naţiuni, România s-a clasat, anul acesta, pe locul al treilea (la egalitate cu Japonia), după Taiwan şi Koreea de Sud.
Medalia de aur a fost cucerită de timişoreanul Marius Posa, iar cele trei medalii de argint au fost câştigate de Dan Mircea Mirea, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti”, din Craiova, de Andrei Iliescu, elev în clasa a X-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, şi de Ionuţ Bogdan Voinicu, elev în clasa XI-a, la Colegiul Naţional “Ion Minulescu”, din Slatina. La ediţia din acest an a Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţe ale Pământului au participat 101 elevi din 28 de ţări.
Mariea Ştefan: „A fost şansa mea să fiu director în acest an”
Prof. Mariea Ştefan îl vede pe Marius dezvoltându-şi cariera în domeniul cercetării ştinţifice. Şi el admite lucrul acesta, dar spune că nu este hotărât spre ce instituţie de învăţământ superior se va orienta. O opţiune este Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş”, din Timişoara, pe care Marius o consideră „destul de competitivă pe plan internaţional”, însă nu exclude posibilitatea de a studia la altă universitate europeană.
Directorul Colegiului Naţional „C.D. Loga”, prof. Mariea Ştefan, consideră că 2013 a fost unul dintre cei mai prolifici ani din punct de vedere al rezultatelor obţinute de elevii acestui liceu. Pe lângă medalia de aur obţinută de Marius Posa, un alt elev, Andrei Heidelbacher, şi-a adjudecat medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Informatică, desfăşurată în iulie, în Australia. Mariea Ştefan spune că cei doi elevi vor fi recompensaţi de conducerea şcolii cu burse în valoare de cel puţin 1.000 de euro.
„A fost şansa mea să fiu director în această perioadă. Când ai doi copii ca ei şi mai sunt şi alţii cu potenţial, şi în dreptul numelor lor apare numele şcolii, e extraordinar pentru noi, dascălii. Sincer, de 20 de ani de când sunt în Timişoara, nu-mi amintesc ca Timişul să mai fi avut astfel de realizări”, spune Mariea Ştefan. Aceasta afirmă că liceul a mai avut şi alte performanţe de top – 99 de premii şi menţiuni la concursurile şcolare şi judeţene, 15 elevi calificaţi la etapele naţionale şi un procent de 97 la sută de promovare la bacalaureat: „De la intrarea în şcoala aceasta se face o selecţie riguroasă, iar acest aspect se reflectă în nivelul de pregătire şi educaţie al elevilor”.
Mariea Ştefan se declară adepta unui forme de învăţare diferenţiată, pentru a satisface nevoile fiecărui elev şi a-i încuraja aptitudinile, însă recunoaşte că, în condiţiile sistemului actual de învăţământ, când o clasă este compusă din 33 de elevi, este dificil de realizat acest lucru.
Ultimele comentarii