Bahiterapia, folosită din nou la Timișoara, după 20 de ani

Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp readuce la Timişoara brahiterapia, o metodă de radioterapie care nu a mai fost folosită de mai mult de 20 de ani. Prin acest tip de tratament se livrează doze mari de radiații direct la nivel tumoral, protejând astfel structurile sănătoase din organismul pacientului.

 

Brahiterapia este aplicată de către specialiștii Centrului de Oncologie OncoHelp Timişoara folosind o dotare unică în partea de vest a țării, un  aparat de ultimă generație care permite efectuarea procedurilor cu tehnică 3D. Brahiterapia presupune o colaborare interdisciplinară între specialiști în radioterapie, fizică medicală, dozimetrie, anestezie și terapie intensivă, chirurgie, ginecologie și urologie.

Acest serviciu este gratuit pentru toți pacienții asigurați care se adresează Centrului de Oncologie OncoHelp, brahiterapia fiind folosită ca tratament în patologia oncologică a tumorilor în stadii incipiente, dar poate fi aplicată și ca tratament asociat în cazul tumorilor de dimensiuni mari.

Prin acest tip de tratament se livrează doze mari de radiații direct la nivel tumoral, protejând astfel structurile sănătoase din organismul pacientului. Selectarea cazurilor pentru care este eficient acest tip de tratament se realizează în baza ghidurilor și protocoalelor terapeutice în vigoare.

Șefa Secției de Radioterapie, dr. Anca Croitoru, spune că achiziționarea aparaturii s-a făcut prin implementarea unui proiect de cercetare, care a permis readucerea la Timişoara a acestei metode terapeutice, în condițiile în care este disponibilă  în foarte puține centre din țară. „În acest moment, în cadrul Centrului de Oncologie OncoHelp brahiterapia va fi aplicată doar pentru tratamentul cancerelor din sfera ginecologică, dar ne propunem să ne dezvoltăm astfel încât să mărim plaja de patologii oncologice pentru care acest tratament este necesar și eficient. Este o șansă în plus pentru pacienți care, ani la rând, au fost direcționați către alte centre din țară, ceea ce a determinat decalaje în efectuarea tratamentului oncologic”, mai spune dr. Anca Croitoru

La ora actuală, Centrul de Oncologie OncoHelp tratează un număr mare de pacienți oncologici nu doar din Timiș, ci și din județele Caraș-Severin, Arad, Hunedoara, Mehedinți, Gorj, iar numărul celor care se adresează Centrului este în pemanentă creștere. În prezent, în cadrul Laboratorului de Radioterapie OncoHelp sunt tratați, folosind cele cele două acceleratoare existente în acest moment, un număr mediu de 125 de pacienți pe zi. Pe lângă aceștia, alți aproximativ 50 de pacienți sunt consultați zilnic în regim ambulator.

 

Print Friendly, PDF & Email