Avocaţii vor putea activa în învățământul superior de orice profil

Profesia de avocat va deveni compatibilă cu activitățile și funcțiile didactice din învățământul superior de orice profil, după ce iniţiativa legislativă a senatorului USR de Timiş Nicu Fălcoi a fost votată în Senat.

 

Senatul, ca primă Cameră sesizată, a adoptat propunerea legislativă inițiată de senatorul USR de Timiș Nicu Fălcoi, în baza căreia exercitarea profesiei de avocat devine compatibilă cu activitățile și funcțiile didactice din învățământul superior de orice profil.

Forma actuală a Legii nr. 51/1995, pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat prevede compatibilitatea exercitării profesiei de avocat cu activităţile şi funcţiile didactice în învăţământul superior, însă numai în învăţământul juridic superior.

Propunerea legislativă iniţiată de senatorul Nicu Fălcoi elimină din lege prevederea cu caracter restrictiv, potrivit căreia profesia de avocat era compatibilă numai cu activitățile și funcțiile didactice din învățământul superior cu profil juridic.

Având în vedere că aceste compatibilităţi ale profesiei de avocat sunt prevăzute limitativ de lege, deducem că sunt de strictă interpretare şi fac ca exercitarea concomitentă a unei funcţii didactice în învăţământul superior, afară de cel juridic, să fie incompatibilă. De asemenea, avem în vedere că, în această privinţă, avocaţii au un regim mai restrictiv în comparaţie cu notarii publici, executorii judecătoreşti, consilierii juridici şi chiar cu magistraţii, deşi avocaţii exercită o profesie liberală, spre deosebire de procurori şi judecători”, este menționat în expunerea de motive cu care și-a argumentat propunerea legislativă senatorul Nicu Fălcoi, inițiatorul proiectului.

 

Print Friendly, PDF & Email