Virusul mortal Ebola ar putea să se propage „ca un foc de pădure”, au avertizat, zilele acestea, autorităţile americane în domeniul Sănătăţii, cerându-le persoanelor care călătoresc în Africa de Vest să adopte un maximum de măsuri de protecţie.
În această regiune a Africii se înregistrează cea mai dură epidemie de febră hemoragică din istorie. „Probabilitatea ca această epidemie să se propage în afara Africii de Vest este foarte mică”, apreciază Stephan Monroe, de la Centrele de Control şi Prevenţie a Bolilor (CDC), citat de Mediafax.
Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor şi nu există un vaccin omologat împotriva ei.
Acesta mai spune că îngrijorarea este ca epidemia să fie „însămânţată” altundeva. „Ca un foc de pădure, ea se poate răspândi plecând de la un singur arbore, prin scântei”, a adăugat Stephan Monroe. „Este clar ce s-a întâmplat în Liberia”, a apreciat el, notând că această ţară nu a constatat cazuri de Ebola timp de 21 de zile – perioada maximă de incubaţie –, dar că au apărut cazuri noi. „Au fost cazuri «reînsămânţate» de persoane care au traversat frontiera. Deci, până când vom putea identifica şi întrerupe fiecare sursă de transmitere, nu vom fi în măsură să controlăm epidemia”, a insistat el. Stephan Monroe conchide că răspunsul faţă de această epidemie va fi mai degrabă un maraton decât un sprint.
Liberia a anunţat, la începutul săptămânii, închiderea unei părţi a frontierelor, într-o încercare de a eradica propagarea acestei epidemii de febră provocată de virusul Ebola care s-a soldat cu peste 670 de morţi în trei ţări şi care continuă să se extindă, după ce Nigeria a confirmat primul caz săptămâna trecută.
Această epidemie, care durează de la începutul anului, a izbucnit în Guineea, după care s-a extins în Liberia şi apoi în Sierra Leone, trei ţări care, pe 23 iulie, înregistrau în total 1.201 de cazuri, dintre care 672 mortale, potrivit ultimului bilanţ prezentat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Doi americani, dintre care unul este medic, angajaţi în lupta împotriva epidemiei în Liberia, au fost contaminaţi. Ei au fost plasaţi în carantină.
Ultimele comentarii