Autorităţile locale finanţează căminele de bătrâni, într-un statut incert

batrani la Centrul de zi Alzheimer din Timisoara (13)Primăriile şi Consiliul Judeţean Timiş urmează să se ocupe de finanţarea căminele de bătrâni într-un cadru ne clar. Pentru căminele de bătrâni din Jimbolia şi Comloşu Mare CJ Timiş atribuie fonduri în baza unui acord provizoriu, sperând că se vor găsi resurse pentru transferul lor oficial de la Primării către administraţia judeţeană.

 

Finanţare deocamdată doar pe jumătate de an

Cu toată componenta socială accentuate declarată a fostei guvernări, în Timiş, ca şi în multe alte judeţe, statutul unor structuri de asistenţă socială nu este clar definit.

Căminele de bătrâni de la Comloşu Mare şi Jimbolia au rămas şi acum în subordinea Primăriilor, deşi o primărie relativ mică nu are resursele necesare pentru a asigura finanţarea corespunzătoare a unei astfel de instituţii. Aşa se face că de ani de zile Consiliul Judeţean Timiş le cofinanţează, prin intermediul unor contracte de asociere înnoite an de an. Totuşi, în acest an, CJ Timiş şi-a luat angajamentul de a finaliza transferal lor de la Primării şi, deocamdată, intenţionează să asigure finanţarea în baza contractelor de asociere doar pe jumătate de an: 500.000 de lei pentru Comloşu Mare şi 400.000 de lei pentru Jimbolia.

Totuşi, administraţia judeţeanî şi-a luat măsuri de precauţie, în cazul în care nici în acest an nu se va perfecta transferul, menţionând că “se va încheia Contractul de Asociere pe o perioadă de un an până la data de 31 decembrie 2016, cu o finanţare pe şase luni, urmând ca, dacă procedura de preluare a acestor cămine pentru persoane vârstnice se va prelungi, să se poată finanţa în continuare activităţile organizării serviciilor de îngrijire permanentă a persoanelor vârstnice.”

Lideri sindicali din domeniul asistenţei sociale spun că resursele alocate în prezent către multe structuri de asistenţă socială nu sunt suficiente, lucru care se regăseşte inclusiv în criza de personal. “La căminele de bătrâni sunt persoane în dificultate, care au nevoie de îngrijiri speciale. Or, în aproape toate structurile de asistenţă socială din judeţ se poate remarca o criză de personal, preponderent din cauza salariilor mici. Şi acum această pretinsă majorare de 25% înseamnă de fapt mult mai puţin, pentru că se calculează raportată la salariul de bază, nu la cel care include şi sporurile, aşa că, de fapt, creşterea salarială efectivă este undeva la 10%”, spune Adrian Marcu, liderul sindical al Sindicatului Pro As, ce reprezintă angajaţii din domeniul asistenţei sociale.

O situaţie problematică veche

Conform unor surse din sistem, şi pe plan local, dar şi naţional situaţia căminelor de bătrâni este problematică. Numărul de locuri disponibile este redus, în raport cu solicitările şi nevoile reale.

În acest sens,  în 2011, a fost decisă închidere a 67 de spitale, propunându-se transformarea lor în cămine pentru vârstnici. Lucru care nu s-a mai întâmplat. În Timiş, au fost desfiinţate Spitalul Buziaş şi Centrul de Sănătate Ciacova, dar nu au apărut cămine de bătrâni în locul lor. La nivel naţional, programul de desfiinţare a spitalelor ar fi urmat să creeze o reţea de cămine de bătrâni, a căror funcţionare să fie susţinută de autorităţile locale, cu contribuţia beneficiarilor şi a aparţinătorilor acestora. Potrivit acestui program, reţeaua de cămine pentru vârstnici ar fi trebuit să fie finalizată şi perfect funcţională până la sfârşitul lui 2013. Din intenţiile iniţiale nu s-a concretizat însă mai nimic.

Print Friendly, PDF & Email