Automatele de cafea din şcoli, în atenţia Prefecturii Timiş

Un consilier local se acuză dezinteresul autorităţilor vizavi de această problemă, pe care a ridicat-o din vară

Consilierul local P.D.-L. Ştefan Sandu atrage atenţia că nu s-a luat nicio măsură în urma sesizării sale referitoare la existenţa automatelor de cafea amplasate în unele şcoli din Timişoara. Acesta spune că va sesiza problema şi prefectului de Timiş.

Amplasarea automatelor de cafea în şcoli, nepotrivită pentru elevi

Automat cafeaDeşi a sesizat acum mai bine de o lună problema existenţei automatelor de cafea pe holurile unor instituţii de învăţământ din Timişoara, mai ales în cazul şcolilor generale, Ştefan Sandu, consilier local din partea P.D.-L., susţine că nu s-a efectuat niciun control din partea instituţiilor locale asupra acestui aspect. Prin urmare, anunţă că va trimite o sesizare către prefectul de Timiş, Eugen Dogariu, pentru a verifica dacă aceste aparate – care distribuie printre alte băuturi instant şi cafea – funcţionează legal în şcoli. „Am sesizat o situaţie în care pe holurile şcolilor din Timişoara, clasele I-VIII, au apărut aparate care distribuie cafea. Amplasarea acestor automate la mâna unor copii de şase-şapte ani nu este potrivită. Voi solicita prefectului să ia măsuri în ceea ce priveşte aceste automate de cafea sau amplasarea acestora în cancelarii”. Mai mult, acesta atrage atenţia că există un ordin al ministrului Educaţiei, din 2008, care permite ca în incinta unităţilor de învăţământ să fie comercializată doar apa plată sau cea minerală, nu şi băuturile obţinute de la automate.

Stefan Sandu, consilier localCornel Petroman, inspector şcolar general al judeţului Timiş, afirmă că nu e treaba Inspectoratului Şcolar Judeţean să supravegheze aceste automate, spunând că administrarea lor ţine exclusiv de consiliile de administraţie ale şcolilor: „Aceste automate sunt, de obicei, amplasate în cancelarii. Elevilor nu ar trebui să li se ofere posibilitatea de a bea cafea. Dar,  nu cred că beau cafea, ci mai mult ciocolata caldă sau ceaiurile de la aceste automate”.

Nutriţioniştii spun că băuturile instant pot provoca afecţiuni hepatice

Ştefan Sandu atrage atenţia că tonomatele cu cafea din şcoli sunt un real pericol pentru elevii care învaţă acolo. Acesta avertizează că, prin amplasarea lor în incinta unităţilor de învăţământ, se încalcă legislaţia în vigoare, care prevede ca în şcoli să fie interzise unele alimente şi băuturi răcoritoare care pot dăuna sănătăţii copiilor, cum ar fi sucurile acidulate sau mâncarea fast-food. „Chiar şi ceaiul de la tonomat nu este foarte bun pentru copii, el fiind făcut pe bază de granule. Ce să mai vorbim despre sortimentele de cafea instant care conţin tot felul de substanţe chimice?”, spune Ştefan Sandu.

Acesta ne-a dat şi câteva exemple de şcoli în care aceste tonomate nu sunt doar la dispoziţia profesorilor: „De exemplu, ştiu cazuri concrete la Şcolile Generale nr. 19 şi nr. 27”.

Medicii nutriţionişti avertizează şi ei că aceste băuturi nu sunt sănătoase, neavând nimic în comun cu vreo infuzie de plante, fiind obţinute doar pe bază de granule de zahăr, care conţin foarte multe substanţe chimice. „Nu ni se spune ce au în compoziţie aceste ceaiuri granulate. Au nişte arome pe bază de substanţe chimice. Pe de altă parte, pot conţine şi E-uri care pot provoca afecţiuni hepatice, cancer sau alte boli”, spunea conf. dr. Gabriela Negrişanu, de  la Secţia Diabet-Nutriţie din cadrul Spitalului Judeţean din Timişoara.

Print Friendly, PDF & Email