Crucea Roşie avertizează

Austeritatea împinge Europa către sărăcie, şomaj şi disperare colectivă

Politicile de austeritate adoptate ca răspuns la criza datorilor din ultimii ani împing Europa într-o perioadă prelungită de sărăcie, şomaj ridicat, excludere socială, accentuare a inegalitatăţii şi disperare colectivă, arată un studiu al Federaţiei Internaţionale a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii.

“Urmările crizei nu au apărut încă”

saracieOrganizaţia internaţională susţine că, în timp ce alte ţări combat cu succes sărăcia, în Europa creşte şi avertizează că urmările pe termen lung ale acestei crize nu au apărut încă. “Problemele vor fi resimţite timp de decenii, chiar dacă economia îşi revine în viitorul apropiat (…) Ne în­trebăm dacă noi, la nivelul continen­tului (Europa – n.r.) înţelegem ce ne-a lovit”, notează reprezentanţii Crucii Roşii, citaţi de cotidianul britanic The Guardian.

Raportul critic al Crucii Roşii, obţinut în exclusivitate de publicaţia britanică, anunţă Mediafax, conţine perspective foarte pesimiste pentru zeci de milioane de europeni. Şomajul în masă, mai ales în rândul tinerilor, 120 de milioane de europeni care trăiesc la limita sărăciei, riscurile tot mai mari de tulburări sociale şi instabi­litate politică, estimate a fi de două – trei ori mai mari decât în alte zone ale lumii, precum şi nesiguranţa ridicată din rândul clasei de mijloc fac împreu­nă viitorul european mai nesigur decât în orice alt moment de după Al Doilea Război Mondial. “Milioane de europeni trăiesc în nesiguranţă, fără să ştie la ce să se aştepte în viitor. Este una din­tre cele mai periculoase stări psiholo­gice. Vedem cum disperarea tăcută se întinde în rândul europenilor, ducând la depresie, resemnare şi pierderea spe­ranţei. Comparativ cu 2009, noi milioa­ne de oameni au ajuns să stea la cozi pentru a fi ajutaţi cu alimente, fără ac­ces la îngrijire medicală sau posibili­tatea de a-şi cumpăra medicamen­te. Milioane de oameni nu au locuri de muncă şi mulţi dintre cei care lucrează încă au dificultăţi să-şi întreţină fami­liile, din cauza salariilor insuficiente şi preţurilor în creştere puternică”, no­tează organizaţia internaţională.

Numărul persoanelor care depind de Crucea Roşie a crescut în 22 de ţări analizate cu 75% în perioada 2009 – 2012.

Sondajul Crucii Roşii, derulat în prima jumătate a acestui an, a vizat cele 28 de state membre U.E. şi 14 ţări din Balcani, Europa de Est şi Asia.

Criza locurilor de muncă este una dintre cele mai grave probleme pentru U.E. şi zona euro

În U.E., impactul puternic al crizei nu s-a limitat la periferia zonei euro, ci s-a întins şi către state “de succes”, precum Germania sau ţările nordice. În pofida succesului Germaniei de a evita rate ridicate ale şomajului, un sfert dintre persoanele angajate au salarii mici. Astfel, jumătate din noile contacte de muncă de după 2008 sunt slab plătite, cu normă redusă şi de obicei fără contribuţii la asigurări sociale.

În statele baltice şi Ungaria, până la 13% in populaţie a părăsit ţara în ultimii ani din cauza dificultăţilor eco­nomice. Studiul notează un trend tot mai puternic de migraţie, în principal dinspre Est spre Vest, în căutare de locuri de muncă.

Criza locurilor de muncă este una dintre cele mai grave probleme pentru U.E. şi zona euro. Dintre cei peste 26 de milioane de şomeri din spaţiul co­munitar, 11 milioane nu au mai lucrat de peste un an, dublu comparativ cu 2008, când a izbucnit criza financiară la nivel global.

Ratele şomajului în rândul tineri­lor variază între 33% şi 60% într-un sfert dintre ţările analizate. La fel de distructiv pentru familii este şi şomajul pentru categoria de vârstă 50 – 64 de ani, care a ajuns aproape dublu la ni­velul U.E. faţă de 2008. “Ritmul creşte­rii şomajului în ultimele 24 de luni este un semnal al adâncirii crizei, cu impact sever asupra oamenilor şi posibil ris­curi de tulburări sociale şi extremism. Având în vedere şi creşterea costului vieţii, situaţia este periculoasă”, se mai arată în raport.

În pofida presupusului succes al Germaniei, motorul economic al Euro­pei, studiul foloseşte chiar cea mai ma­re ţară a U.E. pentru a ilustra creşte­rea discrepanţelor de bunăstare şi ridi­că semne de întrebare referitor la mo­delul tradiţional european, al economiei de piaţă sociale.

Potrivit unui studiu al fundaţiei Ber­telsmann, circa 5,5 milioane de ger­mani au căzut în ultimul deceniu din cla­sa de mijloc în cea a veniturilor scăzu­te, în timp ce aproximativ 500.000 au in­trat în rândul celor cu venituri ridicate.

Print Friendly, PDF & Email