Audit lămuritor pentru finanţarea Poli, comandat la Primăria Timişoara

După ce procesele legate de finanţarea sportului au fost pierdute de către Municipalitate,  Primăria Timişoara anunţă că va contracta o firmă de audit care să stabilească prejudiciul cauzat bugetului local prin finanţarea echipelor de fotbal, handbal, rugby şi baschet.

 

O expertiză lămuritoare

Primarul Timişoarei Nicolae Robu a decis să contracteze o expertiză lămuritoare cu privire la finanţarea cluburilor de fotbal, ca urmare a sentinţei definitive date de Curtea de Apel în procesul Primăriei cu Curtea de Conturi, prin care finanţarea cluburilor sportive, cu statut de ONG-uri, a fost declarată ilegală.

„E greu de înțeles cum s-a putut da o asemenea sentință și cum Curtea de Conturi a avut o asemenea conduită, având în vedere că în 2010, când administrația Ciuhandu a înființat Asociația Baschet Club Municipal, s-a consultat și cu cei de la 12Curtea de Conturi, în căutare unei formule legale. S-a dat răspunsul că un ONG non-profit este perfect legal. Din 2010 până în 2015 au fost controale anuale, nimeni nu a spus că ar fi ceva ilegal”, declară primarul Timişoarei.

În opinia sa, banii vor trebui recuperaţi de la ONG-uri. „Și presupun că se poate face o înțelegere pe recuperare eșalonată. Dacă nu se poate așa ceva, atunci nu o să se recupereze nimic. Evident că nimeni nu are capacitatea să plătească, de azi pe mâine, sume de nivelul acesta”, mai spune Nicolae Robu.

Edilul Timișoarei a menţionat în acelaşi context faptul că Primăria Cugir, aflată într-un proces identic cu cel de la Timişoara, deschis împotriva Curţii de Conturi, a câştigat litigiul şi poate finanţa, în continuare, echipa de fotbal din localitate.

Ca atare finanţarea cluburilor sportive de la buget rămâne pe mai departe sub semnul întrebării. „Carta Albă a Uniunii Europene spune că nu sunt acceptate finanţări de la bugetul de stat, care sunt asimilate procedurii de ajutor de stat. Ca atare, pe viitor, nu cred că se vor mai putea face acest tip de finanţări, urmând să se investească cu precădere în infrastructura sportivă. Cluburile vor trebui să găsească soluţii de auto-finanţare sau să atragă sponsorizări din mediul privat”, declară Adrian Tal, director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Timiş.

 

Probleme vechi

Problemele legate de finanţarea structurilor sportive trenează de ani de zile, încă de pe vremea când fosta echipă Politehnica Timişoara era patronată de omul de afaceri Marian Iancu. Procesul insolvenţei fostei echipe Politehnica Timişoara se judecă la Tribunalul Bacău unde, la începutul anului, magistraţii au constatat că nu mai au actele necesare pentru identificarea patrimoniului fostului club.

Nu este nici acum clar de ce procesul a fost strămutat de la Tribunalul Timiş la Tribunalul Bacău. Normal ar fi fost să rămână pe plan local, atâta vreme cât priveşte o cauză de interes local, majoritatea părţilor implicate în dosar sunt din Timiş şi nu se pune problema ca vreunul dintre cei din masa credală – în care sunt înscrişi şi CJ Timiş şi Primăria Timişoara – să fi făcut presiuni.

Masa credală, adică toţi cei care mai speră să recupereze banii datoraţi de fosta societate, este formată din peste 40 de creditori. Primii pe listă sunt Direcţia Generală a Finanţelor Publice Timiş, care speră să recupereze datoriile rămase către bugetul de stat de fosta societate, şi CJ Timiş, individual şi prin Direcţia de Prestări Servicii Timiş. Reprezentanţii Direcţiei de Prestări de Servicii din subordinea administraţiei judeţene spun că a rămas neachitată chiria pentru stadion pe o perioadă destul de lungă de timp. Deşi nu a fost iniţial înscrisă la masa credală, Primăria Timişoara a revendicat şi ea datoriile rămase neplătite de pe urma fostului club.

Print Friendly, PDF & Email