Au fost inaugurate vaporașele de pe Bega

Timişoara devine astfel primul oraş din România în care transportul în comun se va face şi cu vaporetto

Vaporetto pe Bega (2) Foto PNL TimisTimișorenii au luat cu asalt vaporettele de pe Bega, care au fost inaugurate astăzi. Până la darea în folosință ca transport public, accesul călătorilor va fi gratuit.

 

După mai multe decenii, tradiţia transportului pe Canalul Bega va fi reluată în această vară, anunță Regia Autonomă de Transport Timișoara. Primul pas oficial a fost făcut azi, de la ora 13, când RATT a început probele funcţionale ale sistemului de transport public de persoane cu vaporetto pe Bega. Plecarea s-a făcut de la terasa „Flora”, în ambarcaţiuni  fiind invitat să ia loc şi publicul călător interesat de cursele de pe Canalul Bega.

Cursele de la acest sfârşit de săptămâna, anunță RATT, sunt pentru probe funcţionale, transportul în comun pe Bega cu vaporaşele urmând să fie deschis în această vară. Vor fi șapte vaporaşe, fiecare cu câte 50 de locuri.

Aceste ambarcațiuni au fost lansate la apă în urmă cu două săptămâni. 

Momentul lansării la apă a vaporașelor

Pentru acest proiect, malurile Canalului Bega au fost reabilitate anul trecut, pe lungimea a zece kilometri. Au fost, de asemenea, amenajate nouă stații de acostare, două rampe pentru intervenţii de urgenţă, 14 WC-uri ecologice (28 cabine WC), două pergole, şapte pontoane plutitoare, la care se adaugă podiumurile pe teren şi platformele în consolă, gradenele şi treptele de acces.

Timişoara devine astfel singurul oraş din ţară care are cinci mijloace de transport în comun, respectiv, tramvaie, troleibuze, autobuze, biciclete şi vaporașe. Primăria estimează că peste 15.000 de persoane vor utiliza anual vaporetto, pentru transportul în comun.

Călătorii vor putea urca în ambarcațiuni din nouă stații:

Staţia 1 – mal nord, la stânga de podul Mihai Viteazu

Staţia 2 – mal nord, la dreapta de podul Dacilor

Staţia 3 – mal nord, la dreapta de podul Decebal

Staţia 4 – mal sud, la dreapta de podul Michelangelo

Staţia 5 – mal sud, la stânga de podul Mitropolit Şaguna

Staţia 6 – mal sud, la stânga de podul Traian

Staţia 7 – mal sud, la stânga de podul Ştefan cel Mare

Staţia 8 – mal sud, în dreptul strada Vulturilor (la dreapta de vechiul port)

Staţia 9 – mal sud, la stânga de podul Modoș.

Print Friendly, PDF & Email