Au căzut în gol cu balconul

Acesta este cel de-al treilea accident în ultimii doi ani

Un balcon desprins de pe o clădire istorică din Timişoara s-a prăbuşit în gol, cu doi oameni. Accidentul vine la un an de când o femeie din Nădrag a trecut printr-un accident similar şi la doi ani de când o femeie a murit într-un astfel de eveniment, iar o alta a fost grav rănită.  

Imobil bd 16 decembrie TimisoaraÎn după-amiaza de 29 august, balconul unei case din zona Pieţei Maria, de pe bulevardul 16 Decembrie 1989 numărul 7, s-a prăbuşit, de la etajul al doilea. Doi bărbaţi, de 54 şi 28 de ani, ambii locatari, aflaţi pe balcon în acel moment, au ajuns la spital.

Incidentul a avut loc în curtea interioară a casei. După ruperea scheletului de metal şi prăbuşirea întregului balcon, cei doi au rămas imobilizaţi sub moloz şi fiare contorsionate. În urma căzăturii, bărbatul de 54 de ani s-a “oprit” pe balconul de la etajul I, acolo unde structura prăbuşită a şi rămas agăţată. În schimb, cel de-al doilea a ajuns la nivelul solului, fiind rănit mai grav. La faţa locului au fost solicitate, prin 112, două echipaje ale Pompierilor S.M.U.R.D. şi unul de poliţie al Secţiei 3. Victimele au fost preluate de Ambulanţă. Se pare că vinovaţi sunt chiar proprietarii. „Până în prezent nu s-au luat niciun fel de măsuri, cercetările fiind în curs. Proprietarilor li s-a pus în vedere să repare imobilul, însă nu s-a impus ca Poliţia să ia măsuri”, spune agentul Ancuţa Morariu, purtător de cuvânt al I.P.J. Timiş.

I.T.C: „Vina este a proprietarilor”

La locul accidentului s-a deplasat şi un expert al Inspectoratului Teritorial de Contrucţii Vest Timişoara, care să stabilească cauzele şi circumstanţele în care s-a produs accidentul. Potrivit lui Adrian Gârleanu, şef serviciu al Direcţiei Regionale în Construcţii Vest din cadrul I.T.C. Timiş, s-au constatat pagubele produse şi s-au luat măsuri de prevenire a altor incidente. „Proprietarilor li s-a dat o autorizaţie pentru reparaţii în trecut, dar nu au făcut nimic în această privinţă. Deci, vina este a lor”.
Casa de pe bulevardul 16 Decembrie 1989 are parte zilnic de trepidaţii din cauza tramvaielor care circulă în zonă. Şi pentru că imobilul are o vechime de peste 100 de ani, accidente de acest gen sunt iminente.

Adrian Gârleanu mai spune că imobilul nu este considerat clădire-monument istoric, dar face parte din zona protejată aferentă întregii zone a Pieţei Maria. Potrivit acestuia, casa avea autorizaţie de reparare din partea Primăriei, însă, din cauza neînţelegerilor şi a pro-ceselor dintre membrii asociaţiei de proprietari, nu s-a mai lucrat la consolidarea şi repararea clădirii. Astfel, responsabilitatea pentru cele întâmplate aparţine şi asociaţiei de proprietari care, spun oficialii I.T.C. Vest, nu a solicitat controale periodice la structura clădirii. „Conform Legii 10/1995, asociaţiile de proprietari au obligaţia întreţinerii clădirilor şi să îşi organizeze activitatea de urmărire a stării construcţiilor”, declară Adrian Gârleanu.

Conform Legii 10/1995, privind calitatea în construcţii, asociaţia de proprietari şi proprietarii construcţiilor au ca obligaţii efectuarea la timp a lucrărilor de întreţinere şi de reparaţii care le revin, prevăzute conform normelor legale în cartea tehnică a construcţiei şi rezultate din activitatea de urmărire a comportării în timp a construcţiilor, şi efectuarea, după caz, de lucrări de reconstruire, consolidare, transformare, extindere, desfiinţare parţială, precum şi de lucrări de reparaţii ale construcţiei numai pe bază de proiecte întocmite de către persoane fizice sau juridice autorizate şi verificate potrivit legii.

Accidente similare

Anul trecut, în 30 iunie, un accident asemănător s-a produs în comuna Nădrag. O tânără în vârstă de 26 de ani a ajuns la spital după ce balustrada balconului în care se afla s-a rupt, aceasta căzând în gol. Norocul ei a fost că se afla doar la etajul întâi, astfel că s-a ales doar cu nişte zgârieturi pe mâna şi piciorul stângi.

În august 2011, o femeie a murit, însă, iar o alta a fost grav rănită, la Timişoara, pe strada Iancu Flondor, după ce au căzut de la etajul patru, cu tot cu balustrada balconului, care se rupsese. Vina pentru cele întâmplate a aparţinut, potrivit declaraţiilor autorităţilor din acea perioadă, tot asociaţiei de proprietari, pentru că nu a verificat starea balcoanelor blocului pentru a lua măsuri preventive.

Print Friendly, PDF & Email