Atmosfera Evului Mediu, reconstituită la Castelul Huniade din Timişoara

Muzeul Național al Banatului şi Consiliul Județean Timiș organizează prima ediție a Festivalului Medieval al Castelului Huniade. În perioada 9- 11 august, spectatori de toate vârstele sunt invitați la ineditul eveniment care va reînvia, timp de câteva zile, atmosfera Evului Mediu.

 

Pentru prima dată la Timișoara, un veritabil festival medieval va aduce taberele celor mai corecte, din punct de vedere istoric, ordine și companii de reconstituire a epocii medievale, anunţă reprezentanţii Muzeului Național al Banatului.

Festivalul Medieval al Castelului Huniade se va desfășura timp de trei zile, în vechiul parc al castelului din Piața Huniade. Parada de deschidere va porni la lumina făcliilor vineri, 9 august, de le ora 21.30 și va străbate aleile pietonale ale Cetății.

Războinici din trei țări vor participa la competiții de luptă cu arme reale, dar și la marea reconstituire a Bătăliei de la Vadul Nisipurilor, în care s-a scris destinul Banatului, în urmă cu un mileniu. „În anul 934 a avut loc una din cele mai mari înfruntări militare între armatele voievozilor pământeni și oștile maghiare. Voievodatul ducelui Glad, care avea în stăpânire în secolul al X-lea mare parte din actualul teritoriu al Banatului a fost atacat de armatele conduse de comandanții Zuard și Boyta, bătălie descrisă de notarul anonim al regelui maghiar Bela al III -lea în Gestahungarorum și plasată în locul numit Vadum Arenarum / Vadul Nisipurilor, pe teritoriul actual al comunei Foeni”, menţionează reprezentanţii Muzeului Național al Banatului.

Festivalul va găzdui și un concurs internațional de bucătărie medievală, unde accentul se va pune şi pe arome și gust, dar și pe corectitudinea istorică a rețetelor: Ospățul lui Athum. Organizatorii spun că inclusiv bucătăriile în care se va prepara mâncarea sunt amenajate după tipicul medieval.

Spectacolele artistice aduse pe scena festivalului sunt și ele premiere pentru Timișoara. Un spectacol de teatru pirotehnic însoțit de muzică live va reînvia povestea mitologică a fierarului legendar Volundr: „Una din cele mai vechi povești păstrate în mitologia Europei, cea a fierarului legendar din vremea valkyriilor, se regăsea și pe teritoriul României, fiind transmisă, de-a lungul generațiilor prin viu grai. Acum aceasta va fi istorisită de muzicienii grupului Peregrinii și de actorii teatrului pirotehnic Deep6 Project într-un spectacol vizionar de muzică și foc – un poem despre furie și trădare, cruzime și curaj, o saga veche din evul întunecat, luminată de flăcări și îmbrăcată în vechi cântece.”

De asemenea, vor fi concerte fantasy-folk și mistice care vor anima atmosfera festivalului.

La eveniment participă grupurile de reconstituire istorică Hrafnabroethr, Compania Dragonului, Compania Ursului Brun, Deus Vult, Beli Orlovi, ȘoimanArt, Kmeňový zväz Borivoj, Cercul Vânătoresc „Sf. Hubert”, grupurile artistice Irdorath, Peregrinii, Deep6 Project și Pastiche.

Print Friendly, PDF & Email