Atelier de arhitectură și peisagistică, într-o veche școală din Jimbolia

Școala Gimnazială Jimbolia – Clasele P-4 – Corpul din Futok. Foto: Sergiu Dema

Asociația NomadAKtiv, din Jimbolia, și-a propus să recupereze din delăsare o școală veche, înființată în jurul anului 1900, relevantă pentru devenirea cartierului muncitoresc Futok. Acolo va fi organizat un atelier de arhitectură și peisagistică, sub numele Fandi – Tabăra de lângă casă. „Patrimoniul construit al orașului Jimbolia reprezintă o valoare în sine, iar protejarea sa trimite înspre întărirea identității regionale”, motivează organizatorii.

 

Dacă edificiile Banatului vor fi lăsate pradă ignoranței, odată cu ele va sucomba și o parte însemnată a ceea ce ne definește. În fața unei asemenea provocări ar trebui să ne întrebăm goliți de ipocrizie: cine suntem noi? – și să ne asumăm cu bărbăție statutul de bănățean, atribut impregnat cu o serie de valori esențiale: locuitor al unui spațiu interetnic, păstrător al bunei rânduieli, cetățean responsabil atât față de trecut, cât și față de viitor”, spun reprezentanţii Asociației NomadAKtiv.

Inițiativa lor de recuperare din delăsare a şcolii se va desfășura de-a lungul mai multor etape. Prima dintre ele va avea loc în 24-26 mai și va include un atelier de arhitectură și peisagistică, coordonat de arhitecți ai Atelierului Non-Formal de Planificare Spațială. Workshopul este adresat exclusiv copiilor. De fapt, acest profil face posibilă învierea bătrânei școli prin viziunea și efortul tinerilor. Arhitecții vor pune la dispoziția elevilor o machetă a parcelei de teren, pe care vor fi marcate clădirile existente.

Vineri, 24 mai, între orele 15-18, va fi prezentată publicului o instalație florală intitlată „Jungla“.

Sâmbătă, 25 mai, la ora 10 se va da startul atelierului. Între orele 10-12 vor avea loc marcarea pe machetă a unor zone funcționale distincte, respectiv a traseelor dintre acestea, şi jocuri în grădină. Între orele 12 şi 13 va fi pauză de masă. Apoi, de la ora13 la ora 15 va avea loc popularea machetei cu obiecte punctuale, realizate din cărămiduțe de tip lego, care să reprezinte diferite intervenții / pavilioane / structuri conform dorințelor lor. Între orele 15-17 spațiul e deschis publicului, iar apoi, până la ora 18 va avea loc prezentarea proiectului.

Duminică, 26 mai, între orele 12-16, spațiul va fi deschis publicului.

Atelierul structurat astfel va facilita realizarea proiectului de refuncționalizare în concordanță cu așteptările copiilor cu privire la utilizarea viitoare a proprietății, spun organizatorii: „Tinerii vor avea ocazia să fie parte a renașterii acestei clădiri emblematice pentru cartier și, totodată, vor intra în contact cu materiale de construcție elementare, tradiționale pentru Jimbolia și Banatul de Câmpie: cărămizile. Cei prezenți se vor putea bucura de tobogan gonflabil, vată pe băț și popcorn.

Scopul Asociației NomadAKtiv este a oferi sprijin autorităților și societății civile în identificarea resurselor locale și exploatarea acestora în folosul comunității. Publicul țintă al primului proiect NomadAKtiv este reprezentat de elevi începând de la clasa pregătitoare până la liceu. Se dorește, de asemenea, realizarea unui spațiu recreativ accesibil tuturor tinerilor din oraș, precum și concretizarea unei tabere pentru copiii cetățenilor plecați în străinătate.

În organizarea acestui eveniment, Asociația NomadAKtiv are ca parteneri: Atelierul Non-Formal de Planificare Spațială, Magic Kids Studio Timișoara, Key Light Studio și Muzeul Presei „Sever Bocu“ din Jimbolia.

Print Friendly, PDF & Email