Artistul plastic Ştefan Popa Popa’S, elogiat în străinătate, şicanat acasă

Stefan Popa Popas Foto AgerpresDeşi este o personalitate extrem de apreciată pe plan extern, unde a încercat mereu să facă o imagine cât mai bună României şi Timişoarei, artistul plastic Ştefan Popa Popa'S, deţinător al titlului de cel mai rapid caricaturist desemnat de Guiness Book, are parte de indiferenţă şi şicane acasă…

 

Reacţii instituţionale greu de înţeles

În condiţiile în care este unul dintre cei mai apreciaţi artişti români pe plan extern, zilele trecute fiind invitat de prinţul Albert al II-lea de Monaco să organizeze la vară o expoziţie de excepţie la Monaco, unde vor fi invitaţi reprezentanţi a peste 40 de case regale, Ştefan Popa Popa'S are parte de reacţii şi atitudini cel puţin ciudate din partea unor autorităţi locale. Deşi de luni bune este şicanat, fiindu-i blocat cu maşini inclusiv accesul prin poarta casei, şi deranjat de un local cu specific de alimentaţie publică din vecinătatea casei sale, care funcţionează fără a deţine toate autorizaţiile necesare, după cum atestă şi Poliţia Locală, Ştefan Popa Popa'S a aşteptat o reacţie normală din partea autorităţilor locale. A primit asigurări oficiale din partea conducerii Poliţiei Locale că situaţia s-a rezolvat, deşi lucrurile nu stăteau deloc aşa.

Artistul plastic spune că a remarcat şi filaje făcute din partea unor pretinşi reprezentanţi ai unor instituţii timişorene, care au refuzat să se legitimeze, şi care, afirmă el, urmăreau derularea unor activităţi de construcţie la un vecin de-al său, crezând probabil că respectivele lucrări sunt făcute la casa lui şi că pot depista anumite nereguli. La acestea s-au adăugat verificarea de către „inspectori” care aveau aceeaşi reţinere în a se legitima a unor muncitori care veniseră să repare, în mod legal, o componentă a instalaţiei de încălzire de la casa artistului timişorean.

Seria şicanărilor a continuat cu un control al Direcţiei Sanitare-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş, ai cărei reprezentanţi au venit să-i verifice… câinii. Constatând că… totul este în regulă. „Există doi câini identificaţi cu microcipuri pentru care au fost prezentate carnetele de sănătate. Câinii sunt în stare bună de întreţinere, există spaţii corespunzătoare pentru adăpostire”, se menţionează în procesul-verbal care se încheie cu o recomandare de „respectare a normelor sanitar-veterinare în continuare”. Cum acţiunea de control nu îşi avea justificarea, ea a fost motivată cu faptul că s-a primit o sesizare conform căreia câinii… latră. „Ar fi fost culmea să miaune”, comentează Ştefan Popa Popa'S .

Aprecieri de prim rang pe plan extern

În acelaşi timp, deşi artistul plastic timişorean are parte de reacţii cel puţin ciudate din parte unor autorităţi locale, de pe plan extern continuă să vină noi confirmări ale talentului său.

Zilele trecute, Regina Sofia a Spaniei, primul-ministru al Spaniei, Mariano Rajoy, şi ministrul spaniol al Agriculturii, Isabel Garcia Tejerina, au ţinut să transmită mulţumiri şi aprecieri pentru portretele executate, menţionând, printre altele, că au fost impresionaţi de “măiestria artistică a unui artist care se bucură de o asemenea recunoaştere şi un asemenea prestigiu pe plan internaţional, şi cu o traiectorie artistică atât de prolifică”.

Print Friendly, PDF & Email