Artistul plastic Ştefan Bertalan a trecut la cele veşnice

Stefan Bertalan Foto Arhitectura Politehnica TimisoaraUna dintre personalităţile marcante ale artei plastice timişorene şi româneşti contemporane, Ştefan Bertalan, a trecut la cele veşnice. El va fi înmormântat mâine, la Timişoara.

 

Ştefan Bertalan s-a născut în comuna Răcăştea, din judeţul Hunedoara, în 30 mai 1930. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu”, din Cluj, în anul 1962.  În acelaşi an şi-a început cariera de profesor la Liceul de Arte Plastice din Timişoara, pe care a reuşit să-l transforme în prima unitate şcolară de design şi de artă experimentală din România. În perioda 1970 – 1981 a fost lector universitar la Facultatea de Construcţii din cadrul Institutului Politehnic Timişoara.

„Fiind co-fondator al primului grup experimental din România 1.1.1., iar între 1970 şi 1980 temeietor şi membru al celebrului Grup Sigma-1 s-a numărat printre primii adepţi şi promotori ai curentelor artistice neoavangardiste, inovatoare din capitala Banatului şi din România”, spun reprezentanţi ai UAP Timişoara. După succesul obţinut în 1969 la Bienala de artă constructivistă de la Nürnberg, a devenit un creator important, recunoscut şi apreciat deopotrivă pe plan naţional şi internaţional. Începând din anul 1964 a fost membru al Filialei din Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

Stabilit în 1986 în Germania, Ştefan Bertalan şi-a continuat activitatea artistică şi pedagogică. La propunerea Filialei din Timişoara  a UAP, a Ordinului Arhitecţilor şi a Ilenei Pintilie, Consiliul Local Timişoara i-a acordat, în 2007, titlul de „Cetăţean de onoare” al municipiului, pentru contribuţia adusă la dezvoltarea vieţii artistice, culturale şi spirituale din oraşul de pe Bega.

În 2012 Muzeul de Artă Timişoara i-a organizat o expoziţie reprezentativă, în cadrul căreia Galeria Quadro ia prezentat, sub genericul „Măscăriciul emigrant”, lucrările create între ani 1986 – 1989. O selecţie din operele lui Ştefan Bertalan în 2013 au fost expuse în Pavilionul central al Bienalei din Veneţia în cadrul expoziţiei Il Palazzo Enciclopedico.

Ultimii săi ani le-a petrecut internat în Casa Harmonia din Timişoara, unde a trecut la cele veşnice în dimineaţa de 30 decembrie 2014.

Înmormântarea va avea loc marţi, 6 ianuarie, ora 13, în Cimitirul din Calea Şagului, trupul neînsufleţit al artistului fiind depus la Capela II.

Print Friendly, PDF & Email