Artistul Matei Bejenaru, invitat la Art Encounters Timișoara

Foto: Dan Vezentan

Fundația Art Encounters organizează, la sfârșitul acestei săptămâni, două evenimente care îl au ca invitat pe Matei Bejenaru, unul dintre cei mai importanți artiști din România.

 

Vineri, 21 februarie, de la ora 18, va avea loc lansarea albumului Matei Bejenaru: Prut, în prezența artistului și a editorului cărții, curatoarea Alina Șerban. Început în anul 2011, la câțiva ani după admiterea României în Uniunea Europeană, proiectul Prut reprezintă o arhivă de imagini foto-documentare care cuprinde aproximativ 1500 de negative. Structurând, în formatul unei publicații de fotografie, materialul vizual acumulat în urma cercetării (în județele Iași, Botoșani și Vaslui), volumul reușește să redea, într-o manieră subiectivă, fenomene și manifestări de viață și cultură materială caracteristice comunităților din zona Prutului, surprinzând felul în care acestea au înțeles să-și negocieze poziția sub impulsul noilor mecanisme economice și sociale ale ordinii neoliberale. Albumul Prut este editat sub egida P+4 Publications, un program editorial fondat la București de istoricul de artă Alina Șerban cu sprijinul Asociației Pepluspatru.

În ziua de după lansare, sâmbătă, 22 februarie, de la ora 16, Matei Bejenaru va susține un curs de fotografie artistică, primul dintr-o serie de trei module care vor avea loc în următoarele luni la sediul Fundației Art Encounters. Primul modul din cadrul cursului, numit Introducere în mediul fotografic. Limbajul artistic al fotografiei, va aborda teme de bază precum istoria fotografiei, elemente specifice ale limbajului fotografic și genurile fotografice. Aceste teme vor fi dezvoltate pe parcursul următoarelor două module, care vor avea loc în lunile martie, respectiv aprilie: Fotografia artistică în contextul artelor vizuale și Practici fotografice contemporane. Cercetarea artistică în fotografie. Cursurile se adresează în principal tinerilor artiști, care doresc să își dezvolte practica fotografică. Participarea este gratuită, iar pentru înscriere cei interesați sunt rugați să trimită un email la adresa: contact@artencounters.ro.

Matei Bejenaru, unul dintre cei mai importanți artiști din România, se remarcă și prin rolul său de fondator și director artistic al Bienalei de Artă Contemporană Periferic și prin cariera sa pedagogică, ca profesor de fotografie și artă video la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.

Print Friendly, PDF & Email