Informatii:
Aici gasesti arhiva Timpolis pana la data de 01 septembrie 2013. Pentru cautare in aceasta arhiva folositi instrumentul de cautare de sub meniul din stanga. Pentru articole mai noi de 01 septembrie 2013 accesati butonul de sus pentru EDITIA CURENTA. Este posibil ca, in urma noilor modificari, sa obtineti erori de cautare pentru care Departamentul IT va cere anticipat scuze.     -     Aici gasesti arhiva Timpolis pana la data de 01 septembrie 2013. Pentru cautare in aceasta arhiva folositi instrumentul de cautare de sub meniul din stanga. Pentru articole mai noi de 01 septembrie 2013 accesati butonul de sus pentru EDITIA CURENTA. Este posibil ca, in urma noilor modificari, sa obtineti erori de cautare pentru care Departamentul IT va cere anticipat scuze.     -     Aici gasesti arhiva Timpolis pana la data de 01 septembrie 2013. Pentru cautare in aceasta arhiva folositi instrumentul de cautare de sub meniul din stanga. Pentru articole mai noi de 01 septembrie 2013 accesati butonul de sus pentru EDITIA CURENTA. Este posibil ca, in urma noilor modificari, sa obtineti erori de cautare pentru care Departamentul IT va cere anticipat scuze.     -    
Micsoreaza fontMareste font

"Detectivul" incarcerat

"Nu sunt vinovat pentru ultima fapta"


Este la a patra intrare in penitenciar. Primele trei infractiuni pe care le-a comis si le asuma. Sustine, insa, ca nu se impaca deloc cu ultima acuza care i se aduce - o talharie - si care i-a atras o pedeapsa 14 ani si jumatate inchisoare. De mai bine de sapte ani de cand este incarcerat, Asoltanei Mihai vrea sa arate ca este nevinovat. I-a mai ramas Strasbourg-ul.

"Cand faceam o fapta, stateam acasa si asteptam Politia"

A ajuns pentru a patra oara in spatele gratiilor pentru o fapta cu violenta. De care, sustine Asoltanei Mihai, nu este vinovat. "In 18 februarie 2000 ma plimbam linistit pe la mine prin oras, in Jimbolia. La un moment dat s-au oprit langa mine doua masini de Politie si m-au arestat pentru talharie". Apoi, incepe sa povesteasca si despre faptele pentru care, asa dupa cum sustine, a fost acuzat pe nedrept. Si despre care ar fi aflat doar dupa ce a fost retinut. Asoltanei povesteste ca a fost acuzat ca, in 17 februarie 2000, a intrat in casa unei vecine, unde a stat la parterul locuintei pana dimineata, cand a intrat in doua camere de la etaj... "In dosar se spune ca am lovit-o pe batrana si i-am luat o sticla de coniac, o patura "Ambasador" si doua milioane de lei. Dar spun ca asupra mea au gasit si o legatura de chei ale casei. Atiunci, eu intreb : de ce am mai spart usile daca aveam cheile la mine si puteam sa intru fara sa sparg usile? In plus, sunt multe probe false la dosar. Eu le-am indicat si autorul, le-am spus si unde sunt bunurile, dar nimeni nu ma crede". De unde stie cine e autorul si cum a intrat in posesia acestor informatii, refuza, insa, sa divulge...

Mai mult, sustine ca, de fapt, fiica victimei, care este avocat, l-ar fi "ajutat" sa primeasca o condamnare asa de mare. Desi nu ia in calcul recidiva pe care o avea - pentru o complicitate la talharie si furturi marunte. "Eu intotdeauna cand am facut o fapta am recunoscut-o. Stateam acasa si asteptam Politia sa vina sa ma ridice. Dar acum nu pot sa recunosc o fapta care nu este a mea".

Puscaria, singura casa

De mai bine de sapte ani de cand este din nou inchis, Asoltanei afirma ca a facut toate demersurile pentru a putea obtine rejudecarea cauzei. Pana acum nu a reusit nimic si, spune el, nici nu prea mai este convins ca va avea sorti de izbanda. De aceea, anunta, a trimis deja dosarul la Strasbourg. Ramane de vazut daca CEDO va vedea in dosarul sau probe care sa duca la reabilitarea lui.

Chiar si cu o decizie nefavorabila, peste cel putin trei ani ar putea fi afara. Dar spune ca este un moment pe care nu-l asteapta cu mare nerabdare, avand in vedere ca nu mai are nimic. Parintii si fratele i-au murit. Nevasta l-a lasat, plecand cu un alt barbat, dupa cum povesteste. Iar despre fiicele sale - care, conform declaratiilor lui Asoltanei ar avea una zece, alta, opt ani - nu mai stie nimic din ziua in care a fost inchis. "Am auzit ca nici nu merg la scoala, ca o duc foarte greu. Cand o sa ma eliberez le voi cauta, ele sunt singurele fiinte pe care le mai am pe lume. In rest, afara nu ma asteapta nimic si nimeni. Am ramas si fara casa atunci cand a murit mama, casa fiind a statului. Ce pot sa mai astept? Nimic".