Arhitectul Hans Fackelmann, în „Portret vertical”

Hans Fackelmann. Sursă foto: metacult.ro

Seria filmelor intitulate generic Portret vertical – arhitecți în memoria orașului își continuă parcursul la Cinema Timiș. Al cincilea episod al seriei este Fackelmann. Filmul este dedicat arhitectului bănăţean după a cărui semnătură au fost construite, în plin comunism, două dintre cele mai frumoase biserici din România.

 

Filmul – care va fi proiectat joi, 11 iulie, de la ora 18l a Cinema Timiş – îl are ca protagonist pe arhitectul Hans Fackelmann (24 noiembrie 1933, Macea, judeţul Arad – 30 iulie 1979, Timişoara). Proiecția va fi urmată de o discuție cu arhitecții Gabriel Almăjan, Cristian Blidariu și Vlad Gaivoronschi.

Seria documentară Portret vertical – arhitecți în memoria orașului se concentrează pe viețile și lucrările unor arhitecți importanți care au contribuit semnificativ la dezvoltarea urbană și la transformarea peisajului arhitectural al orașelor.

„Îmi face plăcere să rup din cosmos o bucată de spațiu, pe care s-o modelez conform necesităților funcțiunii…”, spunea Hans Fackelmann, arhitect de orientare funcționalistă, care a evoluat, în mult prea scurta sa carieră, dinspre minimalismul modernist al „Stilului internațional” către o sinteză proprie, expresionistă, adevărată fuziune a artelor, în colaborare cu artiști plastici precum în cazul extraordinarelor biserici din Orșova sau Dumbrăvița.

„Știați că există un proiect rămas neconstruit ce poartă semnătura lui Fackelmann și care așteaptă un vizionar pentru a fi realizat? Știați că Hans Fackelmann a realizat o propunere pentru Centrul Civic al Bucureștiului? Cum a reușit oare un șvab bănățean să construiască, în plin comunism, două dintre cele mai frumoase biserici din România? În al cincilea episod al seriei Portret Vertical, puteți afla aceste lucruri și multe altele despre viața și opera sa”, transmite Ordinul Arhitecților din România, Filiala teritorială Timiș, iniţiator al acestei serii de filme documentare.

Portret Vertical – arhitecți în memoria orașului este o serie de filme documentare, o incursiune inedită și captivantă în istoria construită a Timișoarei, aducând în atenţia publicului pe unii din cei mai valoroși arhitecți ai săi: Mihai Botescu, Vasile Oprișan, Radu Radoslav, Silvia și Radu Grumeza și Hans Fackelmann.

Această serie de filme documentare este inițiată de Ordinul Arhitecților din România, Filiala teritorială Timiș, sub coordonarea arhitectelor Oana-Sofia Sârbu și Georgiana Adelina Ghiura și a regizorului Grațian Gâldău și este prezentată în colaborare cu Cinema Timiș.

Print Friendly, PDF & Email