Arestări în dosarul de corupţie de la Poliţia Timiş

Sorin Muntean si Florin Bolbos Foto Adrian PiclisanŞeful Poliţiei Timiş, adjunctul său, şeful Poliţiei Rutiere Timiş, primarul din Recaş, şeful Poliţiei Recaş şi cel al Poliţiei Locale Recaş au fost arestaţi preventiv, marţi seară, de Tribunalul Timiş.

 

Şase mandate de arestare

Magistraţii Tribunalului Timiş au emis, după aproximativ patru ore de audieri, mandate de arestare preventivă, pentru 30 de zile, pe numele celor şase, acuzaţi de fapte de corupţie, anunţă Mediafax. Decizia instanţei nu este, însă, definitivă, fiind deja contestată la Curtea de Apel Timişoara de către cele şase persoane. Contestaţia se va judeca, cel mai probabil, vineri.

Şeful Poliţiei Judeţene Timiş, comisarul-şef Sorin Muntean, şi adjunctul său, comisarul-şef Florin Bolbos, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Timiş, comisar-şef Marcel Crăciunescu, primarul oraşului Recaş, Teodor Pavel, şeful Poliţiei Recaş, Marian Temu, şi şeful Poliţiei Locale Recaş, Doru Berzescu, au fost duşi, marţi după-amiază, la Tribunalul Timiş, cu propunere de arestare preventivă.

Tot marţi, au fost din nou audiaţi ofiţerii de la Serviciul Circulaţie Rutieră Cosmin Bledea şi Vasilică Gîrbici, reţinuţi în acest caz, pentru dare de mită, în urma audierilor procurorii dispunând cercetarea lor sub control judiciar.

Suspiciuni de corupţie din perioada 2013 – 2014

Luni dimineaţă, DNA a făcut mai multe percheziţii la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Timiş, la Serviciul Circulaţie Rutieră, la Poliţia Oraşului Recaş, Primăria Recaş, Poliţia Locală din cadrul Primăriei Recaş şi la Secţia de Poliţie Autostrăzi – Biroul de Poliţie Autostrada A1 Deva – Nădlac şi la locuinţa şefului Serviciului Circulaţie Rutieră Timiş, Marcel Crăciunescu, din Ghiroda, dar şi la locuinţa părinţilor acestuia, din Timişoara, într-un dosar vizând infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, care ar fi fost comise în perioada 2013 – 2014.

În urma acestor descinderi, mai multe persoane au fost duse la audieri, după aproximativ opt ore de percheziţii. De asemenea, au fost duşi la audieri comisarul-şef Claudiu Chebici, şeful Poliţiei Municipiului Lugoj, şi comisarul-şef Marius Rad, şeful Poliţiei Rutiere Lugoj, surse judiciare afirmând că aceştia sunt audiaţi în calitate de martori.

Audierile s-au încheiat abia în noaptea de luni spre marţi, după ora 3, iar în urma acestora opt persoane au fost reţinute pentru 24 de ore. De asemenea, la sediul DNA Timişoara au fost aduse mai multe cutii cu documente ridicate de către procurori.

Procurorii DNA i-au reţinut pe şeful IPJ Timiş, Sorin Muntean, şi pe adjunctul său, Florin Bolbos, precum şi pe şeful Poliţiei Recaş, Marian Temu, pentru abuz în serviciu, pe şeful Poliţiei Rutiere Timiş, Marcel Crăciunescu, pentru patru infracţiuni de luare de mită, pe primarul oraşului Recaş, Teodor Pavel, pentru instigare la uzurparea funcţiei, la hărţuire şi la abuz în serviciu, dar şi pe şeful Poliţiei Locale Recaş, Doru Berzescu (funcţionar public aflat în subordinea primarului oraşului Recaş), pentru uzurparea funcţiei şi hărţuire, şi pe ofiţerii de Poliţie Cosmin Bledea şi Vasilică Gîrbaci, pentru dare de mită.

Conform unor surse judiciare, în anchetă ar mai fi vizat prefectul judeţului Timiş, Eugen Dogariu, iar omul de afaceri Eugen Milutinovici, soţul directorului DGASPC Timiş, Emilia Milutinovici, care este şi preşedintele Organizaţiei de Femei a PSD Timiş, este şi el cercetat, fiind pus sub control judiciar pentru 60 de zile, cercetat fiind pentru instigare la abuz în serviciu.

Prefectul de Timiş, Eugen Dogariu, declara luni că nu ştie nimic despre ancheta DNA, aflând din presă că se fac mai multe percheziţii la instituţii publice din Timişoara.

Poliţia răspundea la ordine politice

Teodor Pavel la DNA Foto AgerpresPrimarul din Recaş, Teodor Pavel – care se află la primul mandat şi care în 2012 a fost ales din partea PNL, însă în toamna anului 2014 a trecut la PSD în baza OUG55/2014, care permitea migraţia aleşilor locali – le-ar fi solicitat şefilor de la Poliţia Timiş să dea ordin subalternilor lor să nu îşi îndeplinească sarcinile de serviciu în Recaş. În caz contrar, poliţiştii care nu îndeplineau ordinele erau mutaţi, schimbaţi ori li se desfiinţa funcţia. „În cadrul activităţilor de serviciu, unor poliţişti din Poliţia Recaş li s-a cerut să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu de către unii şefi care le-au interzis lucrătorilor din cadrul Compartimentului Rutier Recaş efectuarea de controale şi acţiuni pe linie de poliţie rutieră pe DC 147, DJ 609E, precum şi pe străzile din interiorul localităţilor aflate pe raza de competenţă a Poliţiei Recaş, motivat de faptul că primarul oraşului Recaş, Pavel Teodor, nu doreşte să mai fie sancţionaţi cetăţenii de pe raza teritorială a oraşului Recaş, mai ales în perioada campaniei electorale prezidenţiale deoarece doreşte să câştige cu 51%”, spun surse judiciare.

Pentru toate acestea, primarul Teodor Pavel a apelat la omul de afaceri Eugen Milutinovici, un apropiat al PSD Timiş, a cărui firmă are în derulare un contract cu Primăria Recaş, pentru asfaltarea de drumuri în localitate. De asemenea, edilul a mai apelat şi la „alţii din conducerea Prefecturii”, spun surse judiciare.

Unul dintre cei care ar fi ascultat ordinele superiorilor este şeful Poliţiei oraşului Recaş, Marian Temu, acesta arătându-şi obedienţa faţă de primarul din localitate. Acesta le-ar fi spus subordonaţilor săi: „Acuma, eu zic că totuşi, cale de întoarcere există şi ce vreau eu să spun? Nu are rost, noi, să ne punem cu ăştia, că până una – alta ăştia conduc. Politicul”.

Potrivit anchetatorilor, primarul din Recaş i-a reproşat şefului Poliţiei Rutiere Timiş că a amplasat o maşină cu aparat radar chiar pe drumul care leagă oraşul de Cramele Recaş, avertizându-l pe acesta că nu doreşte ca pe timpul campaniei electorale locuitorii să fie sancţionaţi de poliţiştii rutieri.

Procurorii mai spun că şefii Poliţiei Judeţului Timiş se interesau periodic dacă ordinele le sunt ascultate. De exemplu, adjunctul şefului IPJ Timiş, Florin Bolbos, aflând că s-a aplicat o amendă de 3.200 de lei, a spus: „Păi nu-s normali mă! (…) n-au înţeles încă nimic”, referindu-se la faptul că poliţiştii nesocoteau cerinţele primarului de a nu mai fi date amenzi în localitate.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, poliţiştii care nu se conformau dispoziţiei primarului din Recaş, Teodor Pavel, erau mutaţi în alte posturi sau le erau desfiinţate posturile, iar pentru a-şi îndeplini scopul primarul acţiona şi pe linie politică, apelând la omul de afaceri Gelu Milutinovici şi la reprezentanţi ai Prefecturii Timiş.

„Indisciplinaţii”, mutaţi la comanda şefilor

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, în octombrie 2014, pentru a satisface interesele economice, personale şi de natură politică ale primarului din Recaş, Teodor Pavel, Sorin Muntean şi Florin Bolbos au dispus, în calitatea pe care o aveau, întocmirea unei propuneri către MAI, pentru radierea postului unui agent de poliţie din statele de funcţii ale Poliţiei Recaş şi apoi au avizat propunerea Serviciului Resurse Umane din IPJ Timiş de desfiinţare a funcţiei respective. Ulterior, a fost dispusă mutarea agentului într-un alt oraş, fără a se respecta procedura legală privind mutarea unui poliţist în cadrul altei formaţiuni de poliţie.

În sprijinul aceluiaşi demers, şeful Poliţiei Oraşului Recaş, Marian Temu, a întocmit documente justificative ce au creat o aparenţă de legalitate şi au stat la baza întocmirii propunerii de radiere a funcţiei respective, urmărind prin aceasat să fie menţinut pe acelaşi post de conducere, dar şi satisfacerea intereselor economice şi politice ale primarului Teodor Pavel.

Poliţist filat ilegal de un poliţist local

În acelaşi scop, mai spun procurorii anticorupţie, şeful Poliţiei Locale Recaş, Doru Berzescu, s-a implicat personal în supravegherea agentului de poliţie, fără drept şi fără a avea un interes legitim, folosindu-se şi de subordonaţii săi, cu scopul de a-i crea acestuia o stare de temere, menită a conduce la îndepărtarea sa din funcţia pe care o exercita în mod legal în cadrul Postului de Poliţie Recaş. Activităţile de urmărire au constat în supravegherea neautorizată a agentului de poliţie, atât în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, cât şi în timpul liber, executând capturi de imagini în locurile frecventate de acesta şi la domiciliul său.

Potrivit DNA, Doru Berzescu a întocmit chiar rapoarte din care reieşea că atât agentul de poliţie vizat, cât şi alţi angajaţi ai Poliţiei Recaş s-ar afla în timpul programului de lucru în alte locuri decât cele stabilite conform ordinelor interne.

DNA susţine că această procedură dispusă de către Sorin Muntean a fost aprobată în urma instigării venite din partea primarului Teodor Pavel şi a lui Eugen Milutinovici, în scopul asigurării controlului asupra activităţii Poliţiei Recaş, prin evitarea constatării şi sancţionării faptelor comise de persoane din cercul de relaţii al celor doi şi satisfacerea intereselor politice şi economice ale acestuia din urmă.

Prin exercitarea defectuoasă a atribuţiunilor de serviciu, inculpaţii au vătămat interesele legitime pe de o parte ale IPJ Timiş – Poliţia Oraşului Recaş, iar pe de altă parte au vătămat interesele legitime ale agentului de poliţie, prin crearea unei situaţii familiale «disfuncţionale» (probleme de sănătate ale părinţilor, mutarea soţiei la un alt loc de muncă, mutarea fiicei la o altă şcoală, cheltuieli cu naveta, carburant, maşină), afectarea stării de sănătate a părţii vătămate, stabilitatea la locul de muncă”, preciza DNA.

Acuzaţii de luare de mită la adresa şefului Poliţiei Rutiere

Marcel CraciunescuPotrivit DNA, şeful Serviciului Rutier Timiş, Marcel Crăciunescu, a pretins şi a primit, în martie 2014, de la Cosmin Bledea şi Vasilică Gîrbaci, pentru a propune avansarea acestora în grad profesional înainte de termen, opt jante Mercedes Clasa E şi anvelope pentru autoturismul personal. În 25 martie 2014, conform celor promise de către Crăciunescu, cei doi au fost avansaţi la gradul profesional următor, respectiv acela de comisar.

La sfârşitul anului 2013 – începutul anului 2014, mai spune DNA, Marcel Crăciunescu a pretins şi a primit de la doi agenţi de poliţie un set de anvelope pentru autoturismul marca Mercedes ML, aparţinând soţiei sale, şi un televizor LCD. După remiterea acestor bunuri, unul dintre agenţi a fost mutat, conform dorinţei sale, la Compartimentul Accidente Grave, din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere, iar celălalt a scăpat nesancţionat pentru abaterile constatate în activitatea sa, ca urmare a unui control.

Cine sunt cei vizaţi de anchetă?

Comisarul-şef Sorin Muntean conduce Inspectoratul Judeţean de Poliţie Timiş din octombrie 2012, fiind numit interimar printr-un ordin al ministrului Mircea Duşă. În luna martie 2013, el a fost numit pe acest post în urma unui concurs. Sorin Muntean are 45 de ani şi este născut în localitatea Chişineu Criş, judeţul Arad. Lucrează de peste 20 de ani în Poliţie şi este ofiţer specialist I.

Comisarul-şef Florin Bolbos este adjunctul şefului IPJ Timiş din anul 2010, funcţia fiind obţinută în urma unui concurs. El are 41 de ani şi este din Pişchia. Anterior, a condus serviciul Poliţiei Rutiere Timiş, iar în Poliţie lucrează din 1995.

Marcel Crăciunescu se află la conducerea Serviciului Circulaţiei Rutiere Timiş din anul 2012, iar soţia acestuia, Gabriela Crăciunescu, este consilier judeţean PSD. Marcel Crăciunescu este un apropiat al fostului şef al PSD Timiş şi preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, cercetat şi el într-un dosar de corupţie instrumentat de DNA. În 16 noiembrie 2014, în ziua alegerilor prezidenţiale, Biroul de Presă al PDL Timiş reclama, într-un comunicat de presă, că președintele CJ Timiș îl „contractase” antemergător în ziua votului, pe şeful Poliţiei Rutiere Timiş, care l-a însoţit pe Titu Bojin chiar și în secția de votare, după care au plecat, mai departe, în „inspecție” în județ. 

Eugen Dogariu, în vârstă de 38 de ani, este prefect al judeţului Timiş din mai 2012, după ce în perioada august 2010 – mai 2012 a fost şeful Biroului audit şi control intern la SC Drumuri Municipale SA. El a lucrat pentru câteva luni şi la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş, iar în perioada martie 2009 – februarie 2010 a fost subprefect. Eugen Dogariu este un apropiat al ministrului Comunicaţiilor, Sorin Grindeanu (PSD), care a fost viceprimar al Timişoarei. În trecut, Eugen Dogariu a fost secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor, dar şi secretar de stat în relaţia cu Parlamentul, Sindicatele şi Patronatul.

Primarul din Recaş, Teodor Pavel, se află la primul mandat, fiind ales din partea PNL. În septembrie 2014, el a trecut de la PNL la PSD, în baza OUG care a permis migraţia aleşilor locali fără a-şi pierde mandatul.

Print Friendly, PDF & Email