Aquatim majorează tarifele la apă și canalizare

De la 1 iulie, tarifele Aquatim pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare prestate, se vor majora începând, în toată aria de operare.

 

Tariful serviciului de alimentare cu apă  va fi de 5,30 lei/mc (fără TVA), iar cel al serviciului de canalizare va fi  5,33 lei/mc (fără TVA). La aceste tarife se adaugă cota legală de TVA, în cuantum de 9% pentru fiecare serviciu.

Majorarea tarifelor reprezintă una din condiţionalitățile impuse de Uniunea Europeană pentru realizarea investițiilor finanțate prin Fondul de Coeziune, în sumă de aproximativ 240 milioane de euro,  derulate în prezent de Aquatim SA, transmit reprezentanţii companiei: „Datorită acestui amplu proiect de investiții din fonduri europene, judeţul Timiş va beneficia de 22 stații de tratare a apei, 483 km de conducte de alimentare cu apă, şase stații de epurare, 412 km de rețele de canalizare, o linie de valorificare energetică a nămolului de epurare și un sistem SCADA regional, de control și monitorizare automată a proceselor. Avantajul accesării fondurilor europene este că 75% din banii destinați investițiilor sunt nerambursabili.”

Majorarea, adaugă reprezentanţii Aquatim, se face în conformitate cu strategia tarifară a companiei, care vizează ajustarea tarifelor atât în termeni reali, cât și cu inflația și se bazează atât pe o analiză economică cost-beneficiu realistă și pe obligativitatea recuperării tuturor costurilor de exploatare şi a constituirii surselor pentru cofinanţarea investiţiilor societății din fonduri europene.

Strategia tarifară a fost aprobată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Timiș și cuprinde pentru anul 2022 o creștere în termeni reali de 15% și formula de calcul pentru aplicarea inflației. „Nivelul inflației de la ultimul tarif aprobat și până în prezent, conform indicelui de creștere a prețurilor de consum, rezultat din aplicarea formulei de calcul este de 15,5%. După aplicarea majorării, Aquatim va avea, în continuare, unul din cele mai mici preţuri la serviciile de apă și canalizare din România”, mai transmit reprezentanţii companiei.

 

Print Friendly, PDF & Email