Aproape toate centrele de plasament din Timiş, pe punctul de a fi închise

Centrul din Găvojdia este primul pe listă

Ca parte a unei strategii convenite la nivel european, aproape toate centrele de plasament din Timiş sunt vizate de spectrul închiderii, copiii urmând să fie transferaţi spre alternative de tip familial. Conform Sindicatului de profil Pro AS, aceste planuri nu se potrivesc cu criza acută de personal din sistem.

 

Închideri „în serie”

Pentru sfârşitul acestei luni, Consiliul Judeţean Timiş a propus spre aprobare un proiect care vizează aprobarea închiderii Centrului de Plasament Găvojdia, şi transferul copiilor în alternative de tip familial.

Centrul din Găvojdia, subordonat Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, este însă doar primul pe listă. „În recomandările specifice de ţară pentru România 2014, prevăzute în Programul Naţional de Reformă 2014, referitoare la accelerarea tranziţiei de la îngrijirea instituţională la îngrijirea alternativă pentru copiii lipsiţi de îngrijire părintească, la nivel naţional se pune accentul, pe de o parte, pe prevenirea instituţionalizării, iar pe de altă parte, pe dezinstituţionalizarea copiilor aflaţi în îngrijire în centrele de plasament clasice, care nu pot oferi acestora un mediu de îngrijire cât mai apropiat de cel familial”, explică administraţia judeţeană.

Astfel, Guvernul şi-a asumat închiderea tuturor centrelor de plasament de tip vechi sau clasice, care funcţionează în structura preluată în anul 1997, respectiv anul 2000. Acum mai sunt funcţionale 77 de astfel de centre, în care sunt îngrijiţi 3.435 de copii separaţi temporar sau definitiv de părinţi. În vederea atingerii, de către România, a ţintei asumate până în anul 2020, se intenţionează dezinstituţionalizarea copiilor aflaţi în 50 dintre cele 77 de centre.

La rândul ei, prin Strategia judeţeană, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş şi-a asumat ca obiectiv pentru protecţia copilului închiderea tuturor instituţiilor de tip clasic, prin înfiinţarea de case de tip familial şi apartamente.

Primul pe listă este Centrul de Plasament de la Găvojdia, reprezentanţii DGASPC Timiş menţionând că „este necesar un plan de promovare a unor condiţii de viaţă cât mai apropiate mediului familial.”

Cei 67 de copii aflaţi acum în centru, 37 de băieţi şi 30 de fete, cu vârste între 7 şi 18 ani, vor fi distribuiţi spre alternative de tip familial.

 

Măsură „în contratimp” cu criza de personal

Reprezentanţii sindicatului de profil Pro AS spun că, deşi această închidere face parte dintr-o strategie convenită la nivel internaţional, aceasta nu pare să ţină cont de realităţile specifice din sistem, respectiv de criza de personal.

„Nu ştiu dacă e o ideea atât de bună. Din punct de vedere al copilului, nu cred că îngrijirea în apartamente de tip familial va fi mai bună. Şi acum, în centru, au parte de aceeaşi structură de îngrijire, pe apartamente, având asistenţi sociali, psihologi dedicaţi şi aşa mai departe. Ce se va întâmpla însă dacă minorii vor fi dispersaţi pe o zonă mai mare? Cum vor avea acces cu toţii la serviciile asistenţilor maternali, ale psihologilor şi medicilor în condiţiile în care sistemul se confruntă cu o acută criză de personal?”, spune liderul de sindicat Adrian Marcu.

În opinia sa, măsura este exagerată, pentru că centre de plasament există peste tot în Europa, şi noile alternative vor genera costuri mult mai mari. „Noi vom monitoriza oricum costurile de achiziţie ale caselor pentru aceste alternative de tip familial, pentru a preîntâmpina orice tentative de fraudă. La ţară o casă bună cu teren se poate cumpăra cu 10-15.000 de euro. Sper să nu se vină cu costuri fabuloase”, menţionează Adrian Marcu.

Print Friendly, PDF & Email