Aproape 50 de câini au murit în incendiul de la Danyflor

DanyflorUn incendiu a izbucnit, marţi, la acoperişul unui adăpost de câini de lângă Timişoara. 49 de câini au murit, asfixiaţi sau carbonizaţi. Incendiul a fost provocat de un scurt-circuit electric.

 

Incendiul a izbucnit la acoperişul adăpostului de câini Danyflor, de lângă Timişoara, aproximativ 40 de animale murind, iar trei echipaje de pompieri, precum şi voluntari, au încercat să stingă focul.

Căpitanul Florin Lia, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Banat”, a declarat, citat de Mediafax, că acoperişul adăpostului a ars pe o suprafaţă de aproximativ 200 de metri pătraţi, focul extinzându-se şi la hala în care se aflau aproximativ 70 de câini, depozitul de alimente şi vestiarul angajaţilor.

Directorul adăpostului de câini, Ionel Puşcaş, a spus, la rândul său, că în adăpost se aflau, în momentul izbucnirii incendiului, aproximativ 360 de câini. Focul a pornit de la ateliere, în zona unde se află vestiarele. „De la acoperiş s-a extins şi a mers până în capăt la depozitul de alimente. O parte din alimente am reuşit să le scoatem, iar o parte au ars. Au fost deschise uşile de la cuşti şi câinii sunt în regulă. O să vedem la sfârşit de tot când vom face numărătoarea şi o să-i repartizăm. Avem aproximativ 360 de câini în adăpost, pe hale erau undeva la 60 – 70 de câini”, a detaliat, marţi, Ionel Puşcaş.

Directorul Direcţiei de Mediu din Primăria Timişoara, Adrian Bere, spune că la locul incendiului s-a deplasat şi comisarul-şef al Gărzii de Mediu Timiş, Mariana Lorinczi, reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare Timiş, reprezentanţi ai SALVO, precum şi voluntari specializaţi în intervenţii de urgenţă, veniţi la solicitarea echipelor ISU. „Nu am intrat în adăpost”, spune Adrian Bere, întrucât „pompierii au interzis accesul în imobilul afectat de flăcări tuturor persoanelor neechipate corespunzător”.

Directorul Direcţiei de Mediu adaugă, însă, că a solicitat, miercuri, medicului veterinar din cadrul Direcţiei de Mediu a Primăriei Timişoara, să se deplaseze la Danyflor şi să evalueze situaţia. Acesta mai spune că a fost solicitată, de către reprezentanţii Primăriei, şi o evidenţă a datelor din registrul în care sunt inventariaţi câinii preluaţi de pe domeniul public. Animalele sunt supuse, după preluare, unor intervenţii de deparazitare şi microcipare.

Potrivit procesul-verbal întocmit de Pompierii Miliatri, mai declară Adrian Bere, rezultă că au fost evacuate 73 de animale din spaţiul afectat de incendiu. Alte 15 au fugit pe câmpul din apropiere şi au fost recuperate ulterior de angajaţii Danyflor şi de voluntarii ISU, iar nouă câini au fost adoptaţi de către reprezentanţii unor asociaţii de protecţie a animalelor care s-au deplasat la faţa locului imedat ce au aflat despre incendiu. 49 de câini au decedat, însă, asfixiaţi sau carbonizaţi.

Sursa probabilă care ar fi generat incendiul a fost, potrivit aprecierii reprezentanţilor ISU, un scurt-circuit electric cauzat, cel mai probabil, de un cablu electric defect.

Incendiul s-a propagat ulterior din cauza vântului şi a materialului combustibil depozitat în proximitatea adăpostului, arzând în întregime acoperişul lemnos şi învelişul din polietilenă şi ţiglă al acestuia, pe o suprafaţă de aproximativ 350 de metri pătraţi şi prăbuşindu-se, din cauza incendiului, o altă suprafaţă de aproximativ 250 metri pătraţi.

Au fost scoase, cu voluntarii prezenţi la faţa locului, aproximativ 500 de kilograme de hrană din depozit”, mai precizează Adrian Bere.

Potrivit informaţiilor disponibile în urma evaluării situaţiei, făcută miercuri, rezultă că, la momentul izbucnirii incendiului, în adăpost se aflau – în îngrijirea exclusivă asigurată de Danyflor din resurse financiare proprii – 396 de câini, în vreme ce, după stingerea incendiului, numărul de câini rămaşi în adăpost este de 323, cazaţi în boxele exterioare.

Contractul de gestionare a populaţiei canine din oraş încheiat de Primăria Timişoara cu compania Danyflor a încetat în luna februarie a acestui an. Un nou contract urmează să fie încheiat, în urma organizării unei licitaţii. Licitaţia pentru încredinţarea serviciilor de gestionare a populaţiei canine de pe domeniul public al oraşului urmează să se desfăşoare în data de11 noiembrie.

Print Friendly, PDF & Email