Aproape 20.000 de euro pentru tipărirea Agendei Consiliului Judeţean

„Conducerea de partid are prioritate la mediatizare”, acuză reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Timiş

Plen Consiliul Judetean Timis Foto Opinia TimisoareiConsiliul Judeţean Timiş şi-a anunţat decizia de a reînnoi contractul pe un an pentru editarea şi tipărirea Agendei Consiliului Judeţean. Asta, în ciuda obiecţiilor unor consilieri judeţeni care spun că proporţia mediatizării conducerii executive şi cea a consilierilor este una dezechilibrată.

 

60.000 de lei plus TVA, pentru un an

Consiliul Judeţean Timiş şi-a anunţat, zilele trecute, intenţia de a achiziţiona servicii de editare şi tipărire a ziarului propriu, Agenda CJ Timiş, punând la bătaie în acest sens suma de 60.000 de lei plus TVA, ceea ce înseamnă aproape 20.000 de euro. Formatul ziarului este A3, pe hârtie de 80 grame, offset, simplă, iar numărul de pagini pe exemplar va varia, de la 12, la 14 sau 16 pagini, în funcţie de materialele pentru publicare, cu policromie pe opt pagini. Tirajul acestei publicaţii lunare va fi de 3500 de exemplare. Editura va trebui să asigure tehnoredactare, machetare, selecţie de culoare şi corectură tehnică, iar bunul de tipar este dat de către „consilierul editorial desemnat al publicaţiei Agenda CJT”, cu avizul conducerii CJT. Ceea ce înseamnă că în revistă nu poate apărea decât ceea ce-şi doresc reprezentanţii conducerii administraţiei judeţene.

Marius Martinescu si Tiberiu LelescuPartea interesantă este că, în cazul în care, din lipsă de material, pentru o apariţie nu se acoperă numărul minim de pagini (12, 14 sau 16), publicaţia nu va apărea în acea lună, deşi banii probabil că se vor da.

„Eu am mai apărut în Agenda Consiliului Judeţean cu o serie de articole tehnice. Nu mă aştept să-mi apară materiale cu comentarii politice. Alţi colegi de-ai mei nu au apărut deloc. Evident, majoritatea materialelor se referă la actuala Putere. Am înţeles că a fost şi scandal la nivelul unor reprezentanţi ai conducerii, în ideea că de ce apar eu, şi ei nu. În ultimul număr eu am scris nişte articole la care a apărut poza vicepreşedintelui Călin Dobra. Deci se poate şi aşa”, spune consilierul judeţean PNL Tiberiu Lelescu.

Nemulţumiri mai vechi

Încă de anul trecut, mai mulţi consilieri judeţeni susţineau că sunt supăraţi că proiectele şi iniţiativele lor nu-şi găsesc loc în Agenda Consiliului Judeţean. Conform acestora, sunt amintite cu precădere realizările conducerii CJ Timiş, iar reprezentanţii Opoziţiei sunt aproape ignoraţi.

Am vrea ca presa de-o anumită culoare, sponsorizată de CJ Timiş, să ia aminte că existăm şi noi, că vocea noastră a fost extrem de auzită şi că nu trebuie să plătim pentru a apărea la televizor sau în ziarele plătite de CJ Timiş. Cred că am fost destul de constructivi în acest mandat, însă am constatat că nicio figură de luptător din Opoziţie nu apare în acest ziar. Or, nu este un ziar personal al USL,ci şi al nostru, al tuturor”, se specifica într-o şedinţă de la începutul anului trecut.

Adăugându-se că nu este normal ca într-un ziar plătit din bani publici să nu se regăsească iniţiativele şi amendamentele tuturor consilierilor care au avut ceva de spus în procesul administrativ. „E vorba despre un ziar plătit din bugetul CJ Timiş, care nu trebuie să se transforme într-unul de propagandă, care să mediatizeze doar măreţele realizări ale conducerii  şi ale partidului de guvernământ. Citindu-l, ai impresia că totul decurge perfect, că toţi sunt deştepţi şi frumoşi”, menţionau aceiaşi aleşi judeţeni.

Interpelat pe această temă, preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, a văzut o rezolvare a problemei în stilul caracteristic: „Rog echipa de redacţie să ţină cont de observaţie şi chiar o rog ca în primul număr să pună o poză cu toţi consilierii judeţeni”.

Şi Monitorul Primăriei, subiectul a numeroase interpelări

Monitorul-Primariei-TimisoaraProblema publicaţiei oficiale a instituţiei a fost discutată şi la Primăria Timişoara, unde Monitorul Primăriei a fost subiectul a numeroase interpelări venite din partea consilierilor locali din Opoziţie. Aceştia au apreciat că majoritatea articolelor din Monitor oglindesc activitatea şi realizările executivului Primăriei, fără să se pună suficient de mult accent pe activitatea şi iniţiativele consilierilor locali.

Conform unor aleşi locali ai Opoziţiei, această modalitate de mediatizare unilaterală a fost oficializată în timpul fostei administraţii. Aceştia susţin că nu au fost întrebaţi sau consultaţi şi nu au fost menţionaţi cu iniţiativele noastre în Monitor, nici în timpul vechii conduceri a Primăriei, nici acum şi că reprezentanţii acestui ziar ar trebui să meargă periodic pe la Comisiile Consiliului Local, să vadă ce proiecte sunt promovate şi de către cine.

Print Friendly, PDF & Email