Aplicarea Referendumului din 2009, privind numărul maxim de 300 de parlamentari, cerută în instanţă

Valeriu TodirascuUn senator al partidului Noua Republică a acționat în instanță trei instituţii ale statului, solicitând punerea în aplicare rezultatului Referendumului din 2009, când românii au votat pentru un Parlament cu 300 de parlamentari, și cerând un număr mai mare de mandate pentru parlamentarii de Diaspora.

 

Senatorul partidului Noua Republică Valeriu Todirașcu a depus la Tribunalul București o cerere de chemare în instanță a reprezentanților Ministerului Justiției, ai Autorităţii Electorale Permanente și ai Institutului Național de Statistică și a cerut să se constate nerespectarea dreptului fundamental de a alege al cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în afara țării, prin restrângerea și încălcarea nejustificată a principiului reprezentării proporționale. „Lipsa de voință politică și protejarea grupurilor de interese din jurul partidelor au făcut ca dorințele legitime ale cetățenilor, de a avea un parlament cu 300 de parlamentari și o reprezentare corectă a diasporei în Parlament, să fie ignorate și călcate în picioare. Am acționat în instanță cele trei instituții, ca ultimă soluție pentru impunerea voinței oamenilor în fața ignoranței politicienilor”, îşi explică demersul Valeriu Todirașcu.

Acesta mai spune că Noua Republică urmărește obligarea INS să raporteze numărul total de cetățeni români, din care numărul total al cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate, la data de 1 ianuarie 2015.

Totodată, transmite Valeriu Todiraşcul, Ministerul Justiției trebuie să determine norma de reprezentare pentru Camera Deputaților și Senatul României, prin împărțirea numărului locuitorilor raportat de INS la numărul de 300 mandate de parlamentari stabilite prin Referendumul valid din anul 2009. „Determinarea numărului de mandate pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputaților, pentru cele 43 de circumscripții electorale, trebuie făcută nediscriminatoriu. Aceeași instituție ar trebui să elaboreze și să depună la camera competentă un proiect de modificare a Legii privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor”, mai spune senatorul Noii Republici.

În ceea ce privește AEP, Valeriu Todirașcu spune că speră ca în urma procesului această instituţie să fie obligată să își îndeplinească corespunzător atribuțiile stabilite prin Legea nr.208/2015.

În paralel cu acest demers, Valeriu Todirașcu a solicitat sesizarea CCR, cu privire la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii nr. 208/2015, reprezentat de art. 5 alin. 2 și 3, potrivit căruia: “(2) Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților este de un deputat la 73.000 de locuitori. (3) Norma de reprezentare pentru alegea Senatului este de un senator la 160.000 de locuitori”.

Print Friendly, PDF & Email