Apcan, societatea C.J. Timiş, a ajuns la a treia tentativă de lichidare

Plen CJTDesfiinţarea societăţii Apcan, din subordinea Consiliului JudeţeanTimiş, tinde să devină tragi-comică, pentru că de mai bine de un an de când administraţia judeţeană i-a pus gând rău şi a votat desfiinţarea ei, continuă să existe. Acum, a venit cu ideea numirii unui nou Consiliu de Administraţie cu scopul de a se… auto-desfiinţa.  “E ca în filmele cu glumeţi”, spun unii consilieri judeţeni.

 

O desfiinţare cu efect întârziat

Societatea Apcan, subordonată Consiliului Judeţean Timiş, poate fi considerată o “supravieţuitoare de cursă lungă”, pentru că deşi în primăvara anului trecut Consiliul Judeţean Timiş a votat desfiinţarea ei şi se spune de prin 2011 că nu mai are obiect de activitate, desfiinţarea propriu-zisă trenează. Problema a fost luată în discuţie şi la ultima şedinţă ordinară de plen, fără să existe însă nici acum certitudinea desfiinţării.

Astfel, la ultima şedinţă de plen ordinară a fost adoptat un Proiect de hotărâre privind propunerea de revocare şi desemnarea reprezentanţilor C.J. Timiş în Adunarea Generală şi Consiliul de Administraţie al societăţii Apcan. Situaţia, cum era şi normal, a stârnit nedumeriri în rândul consilierilor judeţeni. “Propunem dizolvarea acestei societăţi pentru a doua sau a treia oară, totuşi de doi-trei ani nu se întâmplă nimic în acest sens”, a spus în plen consilierul judeţean Tiberiu Lelescu. “Nominalizările sunt făcute pentru că cei care au fost nu au dus la îndeplinire dizolvarea. Suntem de acord că de foarte mult timp nu s-a făcut nimic şi pentru acest lucru am propus înlocuirea reprezentanţilor astfel încât să putem dizolva Apcan. Nu C.J. Timiş dizolvă Apcan, ci reprezentanţii A.G.A. şi cei din Consiliul de Administraţie”, a răspuns preşedintele C.J. Timiş, Titu Bojin.

La rândul său, consilierul judeţean P.D.-L. Marius Martinescu afirmă că deja este o chestiune ridicolă: “De un an, C.J. Timiş face demersuri pentru a desfiinţa această societate, şi nu se întâmplă absolut nimic. E ca în filmele cu glumeţi. Acum s-a decis să se numească reprezentanţi noi în Consiliul de Administraţie, ca să iniţieze procedura de lichidare. Adică, s-a dorit să se numească un nou Consiliu de Administraţie, cu scopul de a se auto-lichida. Normal că reprezentanţii proaspăt numiţi n-au cum să fie foarte interesaţi de acest lucru”.

Declaraţii “războinice” şi cam atât  

În urmă cu jumătate de an, cu ocazia aprobării unui proiect de hotărâre privind înfiinţarea unei comisii speciale pentru analizarea situaţiei economico-financiare a societăţilor la care Timişul este acţionar sau asociat, preşedintele C.J. Timiş, Titu Bojin anunţa că, în şedinţa cu primarii, s-a votat în unanimitate închiderea de la 1 decembrie a Apcan-ului, societate considerată “o pată pentru C.J. Timiş”.

Societatea însă tot nu a fost încă desfiinţată, deşi acum mai bine de un an consilierii judeţeni au votat aprobarea demarării procedurilor legale în vederea dizolvării Apcan, la care C.J. Timiş este acţionar majoritar cu o cotă de participare de 91,42% din capitalul social.

La una dintre şedinţele C.J. Timiş la care s-a discutat aceast[ problemă, consilierul judeţean P.P.-D.D. Zamfir Florian declara că Apcan, având ca acţionari C.J. Timiş şi 65 de comune şi oraşe, nu mai are activitate: “Societatea nu are angajaţi, nu desfăşoară activităţi, ci doar trăieşte din contribuţiile date de C.J. Timiş şi unele Primării din judeţ”. Încă din 2011 câţiva consilieri judeţeni declarau că concluziile Curţii de Conturi – legate de faptul că gestionarea pachetului de acţiuni a C.J. Timiş la diverse societăţi lasă mult de dorit – au fost confirmate de menţinerea Apcan, o societate care „şi-a pierdut obiectul de activitate odată cu integrarea României în U.E.”. Atunci se preciza în şedinţă de plen că toate termenele acordate Apcan, în ceea ce priveşte dizolvarea societăţii, precum şi ajutorul financiar acordat în vederea reîntregirii capitalului social, potrivit dispoziţiilor Curţii de Conturi, s-au epuizat şi s-a considerat că trebuie să se treacă la dizolvarea societăţii în condiţiile în care „obiectul muncii al societăţii comerciale nu se mai regăseşte, întrucât suntem deja membri ai U.E. şi nu mai primim ajutoare din diverse ţări pentru a veni în sprijinul Primăriilor din judeţ”.

Problema Societăţii Apcan a fost remarcată şi de auditorii Curţii de Conturi la mai multe Primării din judeţ, care erau acţionare la această societate. La Voiteg, de exemplu, Curtea de Conturi a remarcat că s-au plătit cotizaţii de aproape 3.000 de lei către respectiva societate, deşi de trei ani Primăria încheiase contract de prestări servicii cu Aquatim S.A.

Print Friendly, PDF & Email