Aparatură performantă pentru reducerea sarcinilor cu malformaţii, la Maternitatea “Odobescu”

Aceasta va fi achiziţionată printr-un proiect transfrontalier

Maternitatea “Odobescu”, din Timişoara, va avea aparatură medicală performantă cu ajutorul cărei vor putea fi prevenite sarcinile cu malformaţii. De asemenea, vor fi achiziţionate aparate de genetică, telemedicină şi un ecograf de ultimă generaţie.

DCF 1.0De anul viitor, o parte a Maternităţii “Odobescu”, din Timişoara, va fi reabilitată. Dr. Olimpia Oprea anunţă că este în desfăşurare un proiect transfrontalier, între România şi Serbia, destinat renovării unui corp de clădire şi dotării spitalului cu aparatură performantă care să permită intervenţii în cazul sarcinilor cu malformaţii. Urmează a fi modernizate şase cabinete de obstetrică-ginecologie, o sală de operaţii şi două saloane. În ceea ce priveşte aparatura medicală, vor mai fi achiziţionate aparate de anestezie şi echipamente pentru telemedicină, genetică, biochimie şi un ecograf performant.

Olimpia Oprea spune că 98 la sută din cuantumul proiectului reprezintă fonduri nerambursabile, restul de două procente reprezentând cofinanţare din partea Primăriei Timişoara şi a Spitalului Clinic Muncipal, unitate de care aparţine Maternitatea „Odobescu”: „Spitalul dă 10.000 de euro pentru activitatea de work-shop-uri şi cercetare ştiinţifică, iar Municipalitatea dă restul de bani, pentru renovarea clădirii, la care se adaugă, evident, fondurile europene”.

Olimpia Oprea, medic ginecologDr. Olimpia Oprea (foto) anunţă că, tot de la anul, va fi realizat şi un raport de cercetare privind frecvenţa malformaţiilor la nou-născuţii din Timiş, care va viza ultimii trei ani. În momentul de faţă nu există o statistică oficială pe această speţă. Potrivit acesteia, la nivel naţional, doi nou-născuţi din o sută prezintă malformaţii: “Se va organiza o campanie de informare a pacientelor în vederea riscurilor şi pentru evitarea acestora. De asemenea, se vor organiza două work-shop-uri la care vor participa cadrele medicale medii, pentru un curs de ecografie, insistându-se asupra depistării precoce a malformaţiilor letale”, adaugă dr. Olimpia Oprea.

În cadrul proiectului va exista şi o sesiune de instruire a medicilor cu privire la intervenţiile chirurgicale, cum ar fi biopsia de vilozităţi coriale, operaţie care presupune recoltarea unei bucăţi din placentă, de la nivelul uterului, pentru evaluarea defectelor genetice. Prin această analiză, spune dr. Olimpia Oprea, poate fi stabilit diagnosticul de malformaţie, la 12 săptămâni de sarcină, „în timp util pentru a face întrerupere de sarcină, având în vedere că avortul este permis doar până la 14 săptămâni”.

Print Friendly, PDF & Email