Aparat performant pentru determinarea densităţii osoase, la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara

În cadrul Centrului de Imagistică de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” se poate stabili, cu ajutorul unui aparat performant, densitatea și rezistența osoasă, așa-numita osteodensitometrie. Aceasta se realizează pe bază de raze X.

 

Tehnica de evaluare imagistică a densității osoase, DEXA, poate determina riscul producerii osteoporozei, adică fragilitatea crescută a oaselor, dar și pe cel al producerii unor fracturi din cauza reducerii densității minerale și a durității oaselor, explică specialiştii de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara. DEXA determină calitatea unui os sănătos. Analiza realizează o comparație a nivelului densității osoase cu o valoare considerată standard.

„În funcție de acest indice de densitate osoasă, vorbim de osteopenie, care este un grad ușor de demineralizare osoasă sau de osteoporoză, în care gradul de afectare este mult mai sever. Aparatul, în urma investigației, poate să aprecieze această densitate dând un indice. În cazul în care acesta este sub -1, vorbim  de un scor patologic. Pacienții care au factori de risc, pacienții care iau tratament cronic, cu corticoterapie, pacienții cu boli pulmonare cronice, cu hepatite cronice au drept indicație realizarea acestui tip de investigație o dată pe an, mai ales în cazul femeilor aflate la menopauză”, explică medicul primar radiolog Diana Manolescu, șeful Secției Radiologie a Spitalului „Victor Babeș”.

Dacă valoarea analizei este între -1 și -2,5, adaugă aceasta, este vorba despre o scădere nu foarte accentuată a densității osoase, de osteopenie, iar o valoare mai mică de -2,5 arată existența osteoporozei, ambele boli fiind mult mai des întâlnite la femei decât la bărbați.

Investigația imagistică este simplu de realizat, nu durează mai mult de zece minute. Pacientul este așezat pe o masă, iar un braț mobil al aparatului, cu un tub de raze X, este amplasat deasupra pacientului. Investigația nu este dureroasă și presupune analiza densității osoase la nivelul șoldului și a coloanei lombare.

Dr. Diana Manolescu mai spune că există indicația de realizare a acestei investigații femeilor aflate la menopauză sau femeilor după vârstă de 65 de ani, dar se adresează și bărbațilo, în vârstă de peste 70 de ani care prezintă anumiți factori de risc – fumatul cronic, alcoolismul, sedentarismul – care pot duce la demineralizare osoasă gravă.

Există însă și contraindicații în cazul femeilor gravide. Stabilirea osteodensitometriei poate duce, în urma unui tratament, la oprirea fragilizării osului, ceea ce permite scăderea riscului producerii unor fracturi.

Print Friendly, PDF & Email