Aparat care determină cantitatea de anticorpi Sars-Cov 2 neutralizanți, pus în funcțiune la Timişoara

La Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara a fost pus în funcțiune un aparat, unic în vestul ţării, care determină cantitatea de anticorpi Sars-Cov 2 neutralizanți. Până acum, plasma era trimisă la Institutul Național de Hematologie Transfuzională din București pentru a se stabili dacă poate fi folosită, procedură prin care se pierdea timp prețios.

 

Noul aparat folosit de specialiștii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Doctor Victor Babeș” Timișoara se numeşte analizator automat de imunologie pentru stabilirea cantitativă de anticorpi IgG în cazul pacienților care au fost infectați cu Sars-CoV 2

Dispozitivul permite determinarea cantității de anticorpi de tip IgG neutralizanți-protectori din probele pacienților care au fost infectați cu noul coronavirus și care s-au vindecat, explică medicii de la Spitalul „Victor Babeş”. Cu ajutorul acestui aparat, mai spun ei, se poate stabili dacă plasma prelevată de la un donator care a avut covid-19 îndeplinește criteriile necesare donării și poate fi folosită pentru administrare în tratamentul unor pacienți internați în spital. Rezultatele obținute prin prelucrarea serului sau plasmei cu ajutorul analizatorului automat sunt exprimate cantitativ.

Până acum, plasma de la pacienții care au trecut prin boală, prelevată la Centrul de Transfuzii din Timișoara, era trimisă la Institutul Național de Hematologie Transfuzională din București pentru a se stabili dacă poate fi folosită sau nu. Se pierdea timp prețios cu trimiterea, analiza acesteia și obținerea răspunsului. Acum, determinarea cantitativă se poate face la noi, în laboratorul spitalului. Vorbim de un aparat ultraperformant”, spune dr. Delia Dogaru, medic primar Medicină de Laborator, responsabil analiză Compartiment Imunologie, Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara.

Aparatul poate să analizeze 100 de probe în același timp, iar rezultatul se obține în 40 de minute.

„Practic, într-un interval foarte scurt de timp, putem spune dacă plasma convalescentă prelevată îndeplinește criteriile necesare. Cu alte cuvinte, dacă persoana de la care a fost recoltată poate deveni donator de plasmă imunizată, adică să aibă o cantitate suficient de mare de anticorpi neutralizanți. Din păcate, nu toți cei care au avut COVID 19 au suficient de mulți anticorpi neutralizanți”, precizează dr. Delia Dogaru.

Sensibilitatea acestei metode de testare depășește 97 la sută. Mai mult, avantajul folosirii analizatorului automat de imunologie pentru determinarea cantitativă de anticorpi IgG este acela că tehnologia utilizată este specifică unui singur tip de coronavirus, fără a se putea produce interferențe din aceeași familie de viruși. Acest tip de analiză este, practic, printre cele mai dezvoltate tehnologii imunologice existente.

Dispozitivul a fost primit printr-o donație făcută de Clubul Rotary Timișoara.

 

Print Friendly, PDF & Email