Anul universitar, deschis la Universitatea de Vest din Timişoara în prezenţa prim-ministrului moldovean Maia Sandu

Foto: Constantin Duma

Universitatea de Vest din Timișoara a sărbătorit într-o manieră specială deschiderea anului universitar, la ceremonia oficială participând, ca înalt invitat al comunității academice din UVT, Maia Sandu, prim-ministrul Republicii Moldova, căreia i-a fost acordată distincția onorifică Medalia de aur a UVT, însoţită de o diplomă de merit.

 

Decernarea acestei distincții onorifice a universității noastre vine într-un moment de sărbătoare, împlinirea a 75 de ani de existență ai universității noastre. Prin acordarea titlului onorific «Medalia de aur a UVT», însoţit de o diplomă de merit, Universitatea de Vest din Timișoara recunoaște public meritele doamnei Maia Sandu și este convinsă că, prin parteneriatul simbolic stabilit astfel între Republica Moldova și comunitatea academică din UVT, prestigiul instituției se va consolida, iar relațiile cu mediul universitar din Republica Moldova vor cunoaște o firească dezvoltare”, spune rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Un moment de comunicare special a fost prilejuit de întâlnirea Maiei Sandu cu reprezentanți ai celor două organizații ale studenților basarabeni la Timișoara, cu care au fost dezbătute subiecte ale agendei de interes manifestate de tinerii basarabeni aflați la studii în UVT.

În prezent, la UVT studiază 637 de studenți români din afara granițelor, dintre care 381, adică mai bine de jumătate, sunt originari din Republica Moldova. Mai mult decât atât, există specializări unde, prin tradiție, studenții moldoveni sunt într-un număr semnificativ, cum sunt facultățile de Drept și Economie și Administrare a Afacerilor.

Anul acesta la UVT s-au înscris un număr foarte mare de studenți români: 1042 de aplicații primite în sesiunile iulie -septembrie, dintre care 828 din Republica Moldova.

Medalia de aur a UVT, însoţită de o diplomă de merit pe care le va primi premierul moldovean Maia Sandu, se acordă în semn de supremă recunoaştere a meritelor deosebite pe care o persoană (fie cadru didactic universitar şi de cercetare ştiinţifică, absolvent al UVT ori persoană din afara UVT) sau o entitate organizaţională (facultate, institut de cercetare, editură, agenţie etc.) le-a avut în decursul activităţii sale, contribuind la creşterea prestigiului UVT în plan naţional şi internaţional.

Absolventă a Facultăţii de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din Chișinău, a Academiei de Administrare Publică din Chișinău, unde a obţinut un Master în Relații Internaționale, şi a Harvard Kennedy School of Government, Cambridge, SUA, unde a absolvit un masterat în Administrație Publică, Maia Sandu a fost numită premier al Republicii Moldova în iunie anul acesta.

Ea a mai fost ministrul Educației din Republica Moldova (2012-2015), consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale, din Washington DC (2010-2012),consultant pe reforma administrației publilce central la Chișinău (2007-2009), coordonator de program în cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Chișinău (2007), director al Direcției Generale Politici Macroeconomice și Programe de Dezvoltare, Ministerul Economiei, Chișinău (2005- 2006), economist la Oficiul Băncii Mondiale, Chișinău (1998-2005) şi consultant, șef adjunct de direcție în Ministerul Economiei, Chișinău (1994-1998).

Din 2016 este preşedinte al Partidului Acţiune şi Solidaritate, din partea căruia, în toamna lui 2016, a candidat pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. În 2018, Partidul Acţiune şi Solidaritate și Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr au înființat blocul ACUM, candidând în comun la alegerile parlamentare care au avut loc anul acesta.

 

Citiţi şi: Maia Sandu: „Situația în Republica Moldova este din ce în ce mai gravă”

Print Friendly, PDF & Email