„Antisocial”, un spectacol despre debusolarea și tensiunea din învățământul românesc al ultimilor ani

ANTISOCIAL 3 foto BulboacaCriza sistemului educațional și conflictul dintre generații au luat amploare în mediul online, dar odată cu spectacolul „Antisocial” au câștigat un nou spațiu de dezbatere: sala de teatru. Spectacolul redă debusolarea și tensiunea din învățământul românesc al ultimilor ani.

 

Spectacolul Antisocial, care va fi pus în scenă şi la Timişoara, este inspirat dintr-un caz real, petrecut la Cluj-Napoca, în primăvara acestui an. Spectacolul redă din triplă perspectivă – elevi, părinți, profesori – debusolarea și tensiunea din învățământul românesc al ultimilor ani.

Într-un liceu din România anului 2015, elevii creează un grup secret pe o platformă de socializare. Profesorii află, se infiltrează și îi demască. Cu ajutorul unor elevi”. Acesta este, în mare, subiectul spectacolului Antisocial, spun organizatorii. Adăugând că Bogdan Georgescu, autorul spectacolului, a folosit acest punct de plecare pentru a construi o poveste complexă și provocatoare, care îmbină biografiile reale ale actorilor cu teme actuale.

Reprezentația va avea loc vineri, 27 noiembrie, de la ora 19, la sala de concerte a Colegiului Național de Artă „Ion Vidu“. Publicul – al cărui acces este gratuit – este invitat la discuţii față în față despre aceste subiecte prea mult evitate. Dezbaterea care, spun organizatorii, va fi fără încrâncenare, fără furie, fără vorbe mari, va fi moderată de Vlad Tăușance.

Antisocial este produs de Teatrul Naţional „Radu Stanca”, din Sibiu, şi de Departamentul de Artă Teatrală al Universităţii „Lucian Blaga”, din Sibiu, iar turneul Manifest pentru Dialog este susținut de platforma Scena 9, un hotpost cultural al BRD.

Actorii din distribuție, masteranzi ai Departamentului de Artă Teatrală al Universității „Lucian Blaga”, sunt Cristina Blaga, Paul Bondane, Anton Balint, Călin Mihail Roajdă, Alexandra Șerban, Cristian Timbuș și Maria Tomoiagă. Managerul proiectului este Luminița Puiuleț, iar echipa este completată de asistentul de regie Vlad Bacalu și de consultantul artistic Claudia Domnicar.

Avem o șansă importantă, în acest moment, să punem în discuție educația bazată pe autoritate, în care tinerii sunt tratați cu condescendență. Vrem să dovedim că teatrul poate crea un spațiu în care toată lumea învață de la toată lumea, un spațiu de dezbateri în care toată lumea are drepturi egale: părinți, elevi sau profesori”, explică Bogdan Georgescu.

Bogdan Georgescu Foto lucien samahaPrin proiectele sale din ultimii zece ani, Bogdan Georgescu dezvoltă o metodă proprie de teatru, pe care o numește artă activă. A participat ca artist sau trainer la numeroase festivaluri internaționale, conferințe și workshop-uri în Statele Unite ale Americii, Serbia, Moldova, Slovenia, Germania, Cehia, Franța, Spania, Marea Britanie și România. Se definește ca artist și observaţionist. Printre premiile obținute de Bogdan Georgescu se numără: Premiul Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, secția română (2010), Premiul Ambasadei Irlandei pentru cel mai bun dramaturg (2011), Cel mai bun spectacol la Festivalul European la Spectacolului de Teatru, Timișoara (2012) sau premiul Cel Mai Bun Tânăr Artist la Kontakt Festival, Torun, Polonia (2012).

Turneul Manifest pentru Dialog își propune să aducă în sălile de teatru, în 21 de orașe, în care producția se va opri în săptămânile următoare, elevi, părinți și profesori, să declanșeze și să susțină o dezbatere vie între aceștia. Mai mult, anunţă organizatorii, pagina de Facebook a turneului se va transforma într-un forum deschis pentru toți cei care au ceva de spus despre problemele ridicate de spectacol.

Aducem laolaltă, în sala de spectacol, atât elevii și profesorii, cât și părinții, astfel încât, împreună, să identificăm tarele care ne sabotează în acest moment căile de dezvoltare pentru copii, căile de exprimare pentru profesori, căile de rezolvare a problemelor pentru părinți. Doar împreună putem ajunge la un dialog care, în primul rând, să nască întrebări, și abia apoi, să aducă posibile soluții. Nu întâmplător s-a referit domnul președinte Klaus Iohannis în fața Guvernului, în fața Parlamentului, la nevoia uriașă de a porni o dezbatere reală la nivel național despre ceea ce înseamnă educația. Noi am prefigurat acest fapt și am abordat subiectul prin mijloace artistice. Sunt convins că inițiativa noastră va lansa noi provocări care vor arăta calea normală de dezvoltare a tinerilor în această societate!”, declara, la debutul turneului, unul dintre organizatori, Constantin Chiriac.

Print Friendly, PDF & Email