Animale din fondul cinegetic Jebel, găsite otrăvite

Polițiștii din Liebling au găsit moarte, zilele trecute, mai multe animale sălbatice: căprioare, șacali, fazan și coțofene. Descoperirea aceasta i-a determinat să anunțe Garda de Mediu.

 

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Timiș s-au deplasat la Liebling, unde au constatat că pe terenurile agricole din extravilanul localităţii, cultivate cu rapiță de către SC Agrar Liebling 2015 SRL, au fost aplicate, direct pe sol, produse de combatere a dăunătorilor. Otrava a ucis trei căprioare, un șacal, șase fazani și două coțofene.

Pe o suprafaţă de aproximativ 50 de hectare, atât pe terenuri agricole, cât şi în spaţii din incinta fermei, fuseseră  împrăștiate patru tone de raticid Ratt Killer și două tone de moluscocid Axcella. Motivul invocat de reprezentanții societăţii a fost o invazie masivă de rozătoare și melci. O parte din aceste terenuri se suprapun, însă, cu fondul cinegetic 52 Jebel gestionat de Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Timiș, ceea ce a dus la otrăvirea animalelor sălbatice.

Comisarii Gărzii de Mediu împreună cu polițiști de la IPJ Timiș au făcut verificări și în incinta fermei din Liebling, unde s-a constatat că angajaţii  incendiau deșeuri amestesate (menajere, reciclabile, ambalaje de la produse de combatere dăunători și fitosanitare, filtre de ulei etc).

În urma acestui control, SC Agrar Liebling 2015 SRL a fost sancţionată cu o amendă contravențională de 40.000 de lei, pentru incendierea deșeurilor (periculoase și nepericuloase) pe sol, într-o groapă din incinta fermei, i-a fost interzisă aplicarea de produse chimice pentru combaterea dăunătorilor, pe terenurile agricole, fără respectarea prescripțiilor tehnice din fișa cu date de securitate a produsului, a fost obligată să încheie un contract de valorificare și eliminare a deșeurilor menajere și asimilabile generate de societate la punctul de lucru, cu operatorul de salubritate local și să gestioneze deșeurile prin societăți specializate autorizate. Totodată, a fost interzisă incendirea deșeurilor de orice tip.

Print Friendly, PDF & Email