Anestezia generală realizată înainte de vârsta de un an, nefastă pentru memorie

AnestezieAnestezia generală realizată înainte de vârsta de un an poate avea efecte negative asupra memoriei în timpul copilăriei şi chiar la vârstă adultă, potrivit unui studiu publicat luni.

 

O echipă de cercetători americani de la Universitatea California din Los Angeles a ajuns la această concluzie după ce a comparat capacitatea de memorare în rândul a două grupuri de 28 de copii. Copiii din primul grup au suportat o anestezie generală înainte de vârsta de un an, iar al doilea grup a fost cel de control. Copiii cu vârste cuprinse între şase şi 11 ani au fost testaţi pe parcursul unei perioade de zece luni în privinţa capacităţii de a-şi aminti detalii din anumite desene. „Copiii nu erau diferiţi prin prisma inteligenţei şi a comportamentului, însă aceia care au suportat o anestezie generală au reuşit scoruri semnificativ mai mici decât cei din grupul de control”, afirmă autorii acestui studiu publicat, citaţi de Mediafax. Aceştia mai spun că deficitul de memorie, chiar cel minim, poate avea consecinţe imediate, întrucât reduce capacitatea de învăţare a copiilor. În schimb, nu au remarcat nicio diferenţă între copiii care au suportat o singură anestezie şi cei care au suportat mai multe anestezii înainte de vârsta de un an.

Aceiaşi cercetători au realizat un studiu paralel, pe 33 de şoareci, anesteziaţi în prima săptămână de viaţă, şi au remarcat că aceştia recunoşteau mai puţin bine mirosurile în comparaţie cu şoarecii care nu au fost anesteziaţi. Niciunul dintre şoareci nu suferise o traumă cerebrală, fapt care dovedeşte, potrivit cercetătorilor, că anestezia se află într-adevăr la originea acelor pierderi de memorie.

Alte studii din trecut au dovedit că anestezia poate să distrugă anumite celule nervoase şi afectează funcţionarea sinapselor, însă impactul ei asupra memoriei umane nu fusese încă studiat. Savanţii americani sunt de părere că este nevoie de o serie de studii suplimentare pentru a afla dacă deficitul de memorie este reversibil la om.

Pe lângă intervenţiile chirurgicale, anestezia generală poate fi utilizată pentru a imobiliza bebeluşii în timpul anumitor examene medicale precum RMN (imagistică prin rezonanţă magnetică) sau în timpul aplicării anumitor dispozitive.

Print Friendly, PDF & Email