Andrei Pleșu, la decernarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest: „Un titlu ca acesta, conferit la Timișoara, mă emoționează, fiindcă am o admirație specială pentru acest oraş”

Filosoful, eseistul și criticul de artă Andrei Pleșu a devenit, în mod oficial, membru al comunității academice a Universității de Vest din Timișoara, fiind învestit cu titlul de Doctor Honoris Causa Litterarum Humaniorum.

 

Ceremonia a avut loc în această dimineață și a beneficiat de un public foarte numeros, în Aula Magna a Universității de Vest din Timişoara. La eveniment a participat, alături de profesori ai UVT, ambasadorul României în Germania, E.S. Emil Hurezeanu.

Andrei Pleşu s-a declarat mișcat de primirea acestui titlu la Timișoara, „deși nu vă ascund – și nu e o cochetărie –, nu e ușor sa-ți auzi numele atât de des și să capeți impresia că ai de raportat o mulțime de isprăvi.”. Adăugând că fără să vrea să intre în detalii „de psihologie abisală proprie”, „fapt e că un titlu ca acesta conferit la Timișoara mă emoționează în mod deosebit fiindcă am o admirație specială pentru Timișoara și o sumedenie de prieteni și o foarte specială amintire personală, pentru că atunci când aveam vreo 20 de ani m-am îndrăgostit de o timișoreancă (…), dar n-am putut rămâne împreună pentru că ea mi-a spus: «Dacă vrei să rămânem împreună, vino la Timișoara, că eu la București nu pot să trăiesc». Încet, încet, am înțeles ce voia să spună. Nu mai vorbesc de ce a însemnat Timișoara în schimbarea radicală care ne-a fost dăruită în 1989.”

La rândul său, rectorul universităţii, prof. univ. Marilen Pirtea, a declarat că UVT este mereu preocupată să-și apropie valorile incontestabile ale diverselor domenii de excelență, să ofere studenților modele demne de urmat. Subliniind că primirea lui Andrei Pleşu în comunitatea academică a UVT este o mare responsabilitate pentru întreaga universitate.

În ultimii ani, UVT i-a învestit cu titlul de Doctor Honoris Causa pe Maia Morgenstern, Marcel Iureș, Constantin Chiriac şi Florin Piersic.

 

Citeşte şi: Andrei Pleşu: „Sunt exasperat de modul în care arată şcoala românească”

Print Friendly, PDF & Email