Andrei Crăciun aduce la Timişoara „fericirea obligatorie”

Foto: Ciprian Anton

Jurnalistul şi scriitorul Andrei Crăciun îşi lansează la Timişoara cel mai recent volum, Şi fericirea era obligatorie, o carte despre promisiunile începuturilor, despre comunism și postcomunism, ziare și inimi zdrobite, dragoste și moarte.

 

Volumul Şi fericirea era obligatorie, apărut de curând la Polirom, în colecţia „Ego. Proză”, va fi lansat la Librăria La Două Bufniţe, marţi, 19 martie, de la ora 18.30. La lansare, alături de Andrei Crăciun vor vorbi Daniela Raţiu, Viorel Marineasa şi Robert Şerban.

Continuare a poemului-roman Aleea Zorilor, volumul Și fericirea era obligatorie navighează, în stilul deja consacrat al lui Andrei Crăciun, pe marea memoriei. În carte îi întâlnim pe soții Ceaușescu în caleașca Reginei Angliei, cu consecințe neprevăzute, sunt prezenți întunecații ani ’80, apar securiștii și primii îmbogățiți ai tranziției, dar și alte personaje extraordinare, precum țiganul înțelept și orb care are puterea să vadă viitorul sau tânăra dintr-o familie de mafioți din sudul Italiei, spun editorii.

În privinţa povestitorului, mai spun ei, acesta este un ziarist care colindă pământul în căutarea adevărului din spatele unei vechi balade maghiare ce avea forța să-i aducă pe oameni în pragul suicidului. Călător care umblă prin porturi și pe străzi lăturalnice, el caută neîncetat subiecte de reportaj în locuri aflate la marginile lumii, chinuit fiind de o îngrozitoare melancolie după paradisul pierdut de pe Aleea Zorilor, strada copilăriei.  Și fericirea era obligatorie este o carte despre promisiunile începuturilor, despre comunism și postcomunism, ziare și inimi zdrobite, dragoste și moarte.

Andrei Crăciun, în vârstă de 36 de ani, are studii superioare în administrație publică, științe politice, istoria ideilor și mentalităților, cultură și civilizație ebraică. A studiat la Universitatea din București, Escuela de Escritores din Madrid și Tel Aviv University. Este, din 2005, ziarist de presă scrisă. Publică în importante gazete și reviste din România, fiind un pionier al freelancing-ului în țara noastră. Se numără printre părinții fondatori ai îndrăgitului site Recorder.ro. În 2005, a fost desemnat cel mai talentat tânăr ziarist, în 2010 – cel mai bun tânăr ziarist de cultură, în 2011 – cel mai bun editorialist, iar în 2012 – cel mai bun reporter din România. Totodată, a publicat mai multe volume de eseuri, poezie și proză. Este tradus în italiană, spaniolă, portugheză și neerlandeză în cadrul proiectului european Connecting Emerging Literary Artists. La Editura Polirom a mai publicat Aleea Zorilor, în 2017.

Print Friendly, PDF & Email

Articol scris de

Jurnalist Timpolis