Ancheta privind retrocedările de la Spitalul de Copii, fără rezultate, de mai bine de un an

În afară de informări cerute de la Primărie, D.N.A. nu pare să mai fi întreprins nimic concret

Timişoara a mai asistat la un episod regretabil din “odiseea retrocedărilor”, Secţia de Pneumologie şi laboratorul Spitalului de Copii “Louis Ţurcanu” fiind evacuate de către proprietarii oficializaţi prin decizia instanţei. Aceasta deşi există în derulare la nivelul D.N.A. o anchetă menită să lămurească multiplele semne de întrebare legate de procesele de retrocedare care au decimat în ultimii ani patrimoniul imobiliar al unităţii spitaliceşti timişorene. Pe lângă lipsa unor rezultate concrete în această anchetă, este greu de crezut că investigaţia ar mai putea schimba ceva din punct de vedere al proprietăţii asupra imobilelor, care par pierdute definitiv de către Stat. 


Un deznodământ previzibil

OLYMPUS DIGITAL CAMERALa sfârşitul săptămânii trecute, Timişoara a mai pierdut un imobil important pentru oraş. Astfel, Secţia de Pneumologie şi laboratorul Spitalului de Copii “Louis Ţurcanu” au fost evacuate de către noii proprietari. Clădirea fusese retrocedată în 1995 şi cumpărată ulterior de familia Cârpaci, care face parte dintr-un clan local de romi. Proprietarii au declarat presei că au păsuit spitalul câteva luni, iar acum era termenul limită de predare a corpului de clădire. Angajaţii spitalului începuseră cu câteva zile înainte să mute aparatura şi mobilierul, iar vinerea trecută ultimii trei copii care au fost internaţi aici au fost şi ei mutaţi în altă clădire, aflată la aproximativ 200 de metri distanţă. 
Între timp, însă, Statul nu pare să facă mari progrese cu ancheta care vizează tocmai retrocedările de la Spitalul de Copii. Direcţia Naţională Anticorupţie a confirmat oficial, la începutul anului trecut, că anchetează modul în care s-a făcut retrocedarea suplimentară a corpului Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului de Copii “Louis Ţurcanu”, de pe strada Iosif Nemoianu. 
În perioada interbelică clădirea în care funcţionează acum Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului de Copii a aparţinut Societăţii Anonime Institutul Chirurgic Ortopedic Timişoara. Odată cu naţionalizările din anii ’50, imobilul a fost luat de Stat, iar aici a ajuns să funcţioneze Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului de Copii. După Revoluţie, soţia fostului proprietar, Liviu Gabor, cetăţean german, a început demersurile pentru recuperarea clădirii. Însă, între timp, în aceeaşi locaţie, a fost construit şi un corp de clădire nou, intabulat în 2004. În momentul în care Spitalul de Copii a fost transferat de la minister la Primăria Timişoara, Municipalitatea a iniţiat demersuri pentru a intra şi în posesia imobilului. Astfel, în 2004, Primăria a cerut, fără să obţină acest lucru în instanţă, să devină proprietară a Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului “Louis Ţurcanu”, care a rămas în continuare în proprietatea Ministerului Sănătăţii. După care, în 2006, imobilul în care funcţionează Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a fost restituit fostului proprietar, printr-o decizie a Ministerului Sănătăţii. Însă, ca “bonus”, alături de clădirea care a aparţinut fostului proprietar a fost restituit şi corpul de clădire nou, construit de spital din bani publici.
 
O decizie pentru care se caută şi acum responsabilii
În decizia din 15 martie 2006, prin care Ministerul Sănătăţii a hotărât restituirea în natură a imobilului format din teren şi clădire, situate în Timişoara şi aparţinând Spitalului Clinic de Copii “Louis Ţurcanu”, se preciza că a fost revendicat spaţiul Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, format din clădire şi teren în suprafaţă de 1.452 de metri pătraţi, fără să se pomenească nimic despre construcţia unei aripi noi aferente acestei clinici. 
Ministrul Sănătăţii de atunci şi de acum, Eugen Nicolăescu, nu a semnat acest document, pe care şi-a pus semnătura, în locul său, un secretar de stat, George Diga, desemnat anul trecut ca secretar general al Ministerului Sănătăţii. Acesta ne-a declarat că respectiva decizie se baza pe analiza cazului respectiv, făcută de Comisia de Retrocedări a Ministerului Sănătăţii – compusă din persoane de specialitate, care se presupune că ştiau foarte bine toate demersurile legale care trebuie întreprinse pentru luarea unei astfel de decizii. Rămâne de văzut, deci, până la urmă când şi dacă vor fi identificaţi responsabilii direcţi pentru această retrocedare controversată.

 

Anchetă “în derulare” de aproape doi ani, fără vinovaţi

“Pe rolul Serviciului Teritorial Bucureşti al D.N.A. se află în lucru un dosar penal ce are ca obiect verificarea modalităţii în care imobilul în care funcţionează Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului Clinic de Urgenţă «Louis Ţurcanu», din Timişoara, a fost retrocedat către o persoană fizică, de către funcţionari publici din cadrul Ministerului Sănătăţii”.

 

Sursă D.N.A.

Surse D.N.A.Trecând peste faptul că este ciudat, din această perspectivă, faptul că abia după şase ani de la retrocedarea respectivă la pachet, structura centrală a D.N.A. s-a sesizat şi a demarat o anchetă, verificând modul prin care Ministerul Sănătăţii a decis, în 2006, retrocedarea Secţiei de Chirurgie a Spitalului de Copii, dosarul este în lucru de aproape doi ani şi nu se ştie când ar putea fi finalizat, având în vedere că este încă la faza de identificare a adevăraţilor responsabili pentru decizia de retrocedare

“Pe rolul Serviciului Teritorial Bucureşti al D.N.A. se află în lucru un dosar penal ce are ca obiect verificarea modalităţii în care imobilul în care funcţionează Clinica de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului Clinic de Urgenţă «Louis Ţurcanu», din Timişoara, a fost retrocedat către o persoană fizică, de către funcţionari publici din cadrul Ministerului Sănătăţii”, ne-au transmis reprezentanţii D.N.A.

D.N.A. a precizat că, în luna septembrie a anului trecut, procurorii D.N.A., autosesizaţi, au dispus începerea urmăririi penale in rem pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice pentru a verifica dacă funcţionarii publici responsabili pentru retrocedare au obţinut pentru ei sau pentru alţii un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, specificând totodată că nu este vorba despre începerea urmării penale împotriva unei persoane: “Urmărirea penală in rem înseamnă efectuarea de acte de urmărire penală fără a se defini şi responsabilităţile personale, în această etapă a anchetei”. Până acum însă nu au fost stabilite vinovăţii clare în acest dosar, care rămâne tot “in rem”. Şi mai straniu e că, după faza iniţială a anchetei, pe plan local nu s-au mai cerut informări. 

“Ştiu că este deschisă acea anchetă la nivelul D.N.A. Iar nouă ni s-a cerut o informare cu privire la situaţia legată de retrocedările de la Spitalul de Copii, pe care am şi înaintat-o structurilor de anchetă. Alte solicitări nu ştiu să mai fi fost”.


Martin Staia, şef Direcţie de Patrimoniu a Primăriei Timişoara

“Ştiu că este deschisă acea anchetă la nivelul D.N.A. Iar nouă ni s-a cerut o informare cu privire la situaţia legată de retrocedările de la Spitalul de Copii, pe care am şi înaintat-o structurilor de anchetă. Alte solicitări nu ştiu să mai fi fost”, ne-a declarat Martin Staia, şeful Direcţiei de Patrimoniu a Primăriei Timişoara.

La rândul său, consilierul local P.D.L. Ştefan Constantin Sandu spune că rămâne ca organele în drept să stabilească dacă aceste retrocedări au fost sau nu legale, dar apreciază că, atâta vreme cât cei care au câştigat imobilele în instanţă au hotărâri judecătoreşti valabile, acestea trebuie puse în aplicare. “Eu cred şi sper că, mai devreme sau mai târziu, se va face lumină în această problemă legată de retrocedări. În ceea ce priveşte evacuarea de săptămâna trecută, cred că situaţia în sine putea fi evitată cu o mai bună organizare la nivelul unităţilor sanitare. Nu trebuia lăsat totul pe ultima sută de metri, pentru că se ştia din timp că pe 1 noiembrie expiră termenul până la care trebuia eliberată clădirea. Primăria a preferat însă să discute despre izgonirea ciorilor de la Catedrală, în loc să se ocupe de această situaţie, care era într-adevăr urgentă şi prioritară”, mai spune Ştefan Constantin Sandu. 

Problema e că, şi în situaţia în care, la un moment dat D.N.A. va finaliza această anchetă şi va stabili că Statul a fost prejudiciat, este extrem de greu, dacă nu chiar imposibil, ca Statul să-şi mai recupereze imobilele pierdute. Şi aceasta pentru că în majoritatea cazurilor, acestea au făcut obiectul unor vânzări în serie, şi chiar dacă Statul ar merge pe firul acestora, actualii proprietari pot invoca oricând faptul că au fost cumpărători de bună credinţă.

 

Fostul primar, Gheorghe Ciuhandu: “Am sesizat situaţia Ministerului Sănătăţii”

Gheorghe Ciuhandu (2)Interesant este şi faptul că, acum, fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, spune că în timpul mandatelor sale a sesizat ani în şir Ministerul Sănătăţii că un imobil al Spitalului de Copii este revendicat în mod incorect de o persoană care ulterior a vândut clădirea unei familii de romi, dar că nu a fost luată nicio măsură. “La Spitalul de Copii am avut un proces în instanţă care a început undeva la jumătatea anilor ’90 cu o persoană care s-a erijat în proprietar. Spun că s-a erijat, pentru că noi am avut unele dubii că acela este, într-adevăr, proprietarul. În fine, acesta a câştigat, în final, în instanţă şi a vândut casa unor romi. Ani în şir am sesizat lucrul acesta la Ministerul Sănătăţii şi nu s-a luat nicio măsură”, a declarat, citat de Mediafax, Gheorghe Ciuhandu.

Fostul primar a mai spus că, în majoritatea cazurilor, instanţa a dat câştig de cauză foştilor proprietari care, la rândul lor, şi-au vândut imobilele familiilor de romi din oraş.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email