Anchetă la Poliţia Lugoj după scandalul cu împuşcături dintre două familii de romi

Şeful Poliţiei Lugoj, adjunctul său, precum şi doi şefi de birouri sunt cercetaţi disciplinar de Poliţia Timiş. Ancheta a pornit la câteva zile după declanşarea unui scandal cu împuşcături dintre două familii de romi.

Claudiu ChebiciDupă scandalul din 16 august, de la Lugoj, când două familii de romi s-au încăierat cu săbii şi pistoale, inspectorul-şef al Poliţiei Timiş, comisarul-şef Sorin Muntean, a dispus cercetarea prealabilă a conducerii Poliţiei Lugoj. Astfel, şeful acesteia, comisarul-şef Claudiu Chebici, a fost cercetat „pentru stabilirea existenţei/inexistenţei abaterii disciplinare de neglijenţă manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici”. Alături de Claudiu Chebici au mai fost controlaţi cinci ofiţeri, iar patru agenţi de poliţie şi un ofiţer au fost atenţionaţi preventiv.

Controlul s-a desfăşurat în perioada 19 – 22 august, când o echipă de control coordonată de comisarul-şef Florin Enache, adjunctul inspectorului-şef, s-a deplasat la Lugoj. Echipa de control a evaluat modul de acţiune şi cel de aplicare ale poliţiştilor din Lugoj în privinţa unor planuri de măsuri întocmite la nivelul inspectoratului judeţean, reprezentând acţiuni poliţieneşti, pe care Clau-diu Chebici nu le-a executat în mod corespunzător.  După controlul din week-end, a fost dispusă cercetarea prealabilă, pentru neglijenţă în serviciu, faţă de Claudiu Chebici, şeful Poliţiei Lugoj, Dragoş Tonenchi, adjunctul acestuia, Gheorghe Lungu, şeful Biroului de Ordine Publică, Cornel Giurgi, şeful Biroului de Investigaţii Criminale, şi un ofiţer din cadrul B.I.C. Lugoj. Numele acestuia nu ne-a fost dat de către reprezentanţii I.P.J. Timiş, invocându-se prezumţia de nevinovăţie, cel puţin până la definitivarea raportului, şi faptul că nu ocupă o funcţie de conducere în cadrul Poliţiei Lugoj. Totodată, un ofiţer de la Investigaţii Criminale Lugoj şi alţi patru agenţi de poliţie au fost atenţionaţi preventiv,  „în vederea prevenirii comiterii unor abaterii disciplinare”.

Agentul Mirela Drăghicioiu, purtător de cuvânt al Poliţiei Timiş, declară că, pentru moment, „nu putem să dăm publicităţii aspecte sau detalii legate de controlul efectuat de echipa de control. Abia luni s-a prezentat raportul final al cercetării prealabile, urmând ca măsurile ce se impun să fie luate. Aceste chestiuni vor fi făcute publice la acel moment”.

Reprezentanţii I.P.J. Timiş mai spun că nu s-a urmărit în special modul de intervenţie în cazul scandalului din 16 august. Însă este evident că acesta a fost unul dintre factorii declanşatori ai acestei cercetări.

Se poate ajunge şi la destituire

Cercetarea prealabilă este prima etapă spre sancţionarea disciplinară a poliţiştilor găsiţi în neregulă. Astfel, poliţiştii lugojeni vizaţi de ancheta I.P.J. Timiş pot primi o mustrare scrisă sau pot fi sancţionaţi cu diminuarea drepturilor salariale cu 5 – 20%, pe o perioadă de una până la trei luni, cu amânarea promovării în grade profesionale pe o perioadă de la un an la trei ani, cu trecerea într-o funcţie inferioară până la cel mult nivelul de bază al gradului profesional deţinut sau chiar cu destituirea.

Scandalul care a declanşat controlul

În conflictul din 16 august, de la Lugoj, membrii a două familii de romi au ajuns să se certe între ei pe seama unei căsătorii. Conflictul s-a încheiat cu rănirea a două persoane – tăiate şi împuşcate. B. Iulian, de 32 de ani, şi M. Ion, de 54 de ani, ambii din Lugoj, au ajuns la spital, primul tăiat cu o sabie şi cel de-al doilea, împuşcat.

Poliţiştii lugojeni, ajunşi la faţa locului alături de un echipaj al Jandarmeriei, au aplanat scandalul în primă fază. În urma cercetărilor iniţiale, au constatat că B. Iulian a tras mai multe focuri, cu un pistol cu bile de cauciuc, asupra lui pe M. Ion, rănindu-l la ambele picioare. În timpul altercaţiei, B. Iulian a fost şi el rănit, fiind tăiat la mână cu o sabie.

A doua zi, poliţiştii au făcut două percheziţii la casele celor două familii. Cei doi bătăuşi, B. Iulian şi B. Iulian, tată şi fiu, au fost reţinuţi, ulterior fiind arestaţi pentru 29 de zile, pentru loviri şi alte violenţe, ultraj contra bunelor moravuri şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiei.

Reticenţe din partea Poliţiei Lugoj

Am încercat să-l contactăm pe Claudiu Chebici. Telefonul afişat pe site-ul I.P.J. Timiş ca fiind de la Cabinetului şefului Poliţiei Lugoj este nealocat. Am încercat prin centrală. „Domnul Chebici nu este în unitate, reveniţi mai târziu”, ni s-a transmis. Nu ştim de către cine, pentru că a refuzat să se prezinte. Am reuşit, într-un final, să intrăm în legătură cu Dragoş Tonenchi, adjunctul lui Claudiu Chebici. „Eu nu am nicio obiecţie de făcut, nu am opinii de declarat, cei de la I.P.J. Timiş îşi fac datoria şi eu nu mă opun. Nu mi se pare oportun să îmi formulez o opinie în presă, dar nu am nimic de obiectat cu acest control”, declară acesta.

Print Friendly, PDF & Email