Ana Blandiana, conferinţă şi lansare de carte la Timişoara

Un memorial între două Europe” este tema prelegerii pe care scriitoarea Ana Blandiana o va susţine la Universitatea de Vest din Timişoara, în cadrul seriei „Conferințele UVT”. Evenimentul este succedat de lansarea celui mai nou volum al său, Variațiuni pe o temă dată, bestseller Humanitas la Gaudeamus 2018.

 

Evenimentul va avea loc joi, 28 martie, între orele 18 şi 19, în Aula Magna a UVT. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Moderatorul prelegerii va fi scriitorul şi profesorul universitar Mircea Mihăieş.

Scriitoare (autoare a 26 de cărți publicate în română și a 60 de volume apărute în 26 de limbi) şi un reper al libertăţii civice din România, Ana Blandiana s-a născut la Timișoara. După absolvirea Facultății de Filologie din Cluj-Napoca, Ana Blandiana a debutat în revista Tribuna, din Cluj. S-a numărat printre fondatorii Alianței Civice, al cărei președinte a fost între anii 1991 – 2002, iar în 1993 a inițiat, împreună cu soţul său, Romulus Rusan, Memorialul Sighet, iar în aprilie 1995, Academia Civică, pe care le conduce de la începuturi până în prezent. Din 2016 este membru corespondent al Academiei Române.

Cu multe premii literare de-a lungul anilor, Ana Blandiana a întreprins – ca invitată a unor universități, academii, organizații culturale – mai multe călătorii de documentare și studiu în diverse țări europene și a participat la congrese și festivaluri de poezie.

Vineri, 29 martie, de la ora 19, Ana Blandiana îşi va lansa la Timişoara cel mai nou volum, Variațiuni pe o temă dată, bestseller Humanitas la Gaudeamus 2018. Evenimentul, organizat de Editura Humanitas, va fi găzduit de Librăria Humanitas din Timișoara. Alături de autoare vor vorbi Katarina Kilzer și Cornel Ungureanu. După lansare este organizată și o sesiune de autografe.

Variațiuni pe o temă dată este de fapt, spun editorii, un mare poem format din 59 de poezii independente, dar evoluând în jurul aceleiaşi găuri negre a universului, un poem de dragoste despre nedespărţirea prin moarte. Diferite stilistic (de la rondele şi sonete până la mici fragmente postmoderne de proză), poeziile, asemenea variaţiunilor muzicale, revin obsedant asupra temei, într-un dialog vibrând de intensitatea lirismului şi a transcendenţei. Cea mai metafizică dintre cărţile sale, cum o numeşte Ana Blandiana, Variaţiuni pe o temă dată este sfâşietoare şi luminoasă, o carte care nu seamănă altora.

Print Friendly, PDF & Email