An nou cu reparaţii noi la Incuboxx

Scopul final: să nu mai plouă în clădire

Printre contractele care vor fi atribuite de Primăria Timişoara chiar în primele zile ale lui 2017 se numără şi unul prin care se achiziţionează, din nou, servicii de reparaţii pentru clădirea Incubatorului de Afaceri IT Incuboxx. Pentru ca ploaia să nu mai pătrundă în interiorul imobilului.

 

Din nou reparaţii

Până în 10 ianuarie 2017 eventualii agenţi economici interesaţi mai au posibilitatea să depună oferte pentru noua tranşă de reparaţii pe care Primăria Timişoara se pregăteşte să o realizeze la clădirea Incubatorului de Afaceri IT Timişoara, declarată, la momentul inaugurării ei, drept una dintre cele mai avangardiste clădiri din ţară.

Asta, pentru a nu mai ploua înăuntru, după cum precizează chiar Primăria Timişoara, cu o formulare ceva mai pretenţioasă: „în baza contractului vor fi executate lucrări de remediere la faţada clădirii Incuboxx, realizată în cadrul proiectului „Infrastructura regională de afaceri şi inovare în sectorul IT&C”, prin introducerea, la partea inferioara a panourilor din policarbonat, a unui profil în forma de Z, realizat prin ambutisare din tablă de oţel prevopsită cu grosimea de 0,6 mm, pentru stoparea pătrunderii apei în incintă, conform cerinţelor impuse în caietul de sarcini.”

Pentru aceste lucrări Primăria Timişoara speră să nu plătească mai mult de 207.000 de lei, însă rămâne de văzut cât va fi devizul final, după depunerea tuturor ofertelor.

„Este a nu ştiu câta oară când suntem confruntaţi cu probleme legate de clădirea Incuboxx. Vă aduc aminte că e o investiţie prezentată cu mare tam-tam, care se dovedeşte a nu fi aşa cum era descrisă prin discursurile politice ale vremii. Şi cred că, în astfel de cazuri, trebuie realizate anchete retrospective detaliate, şi să se răspundă pentru banii cheltuiţi aiurea”, consideră consilierul judeţean ALDE Ilare Bordeaşu.

 

O clădire ce promitea a fi o revelaţie arhitectonică

Şi în luna mai 2015 Municipalitatea căuta o firmă care să presteze reparaţii în clădirea Incuboxx. Municipalitatea aloca pentru aceste lucrări un buget estimativ de 24.000 de euro pentru “lucrări de remediere la faţada din policarbonat, în vederea stopării infiltraţiilor cu apă în condiţii meteo deosebite (vânt şi ploi abundente).”

Centrul de afaceri IT&C Incuboxx a fost creat pe baza unui proiect gândit şi implementat parţial în pe perioada fostei administraţii Ciuhandu. Primăria Timişoara a inaugurat imobilul în 2014, clădirea urmând să găzduiască firme ce activează în domeniul IT&C, aflate la început de drum sau în curs de consolidare. O bună perioadă de timp clădirea a rămas goală, costurile de întreţinere fiind suportate de Municipalitate.

Imobilul, considerat una dintre cele mai moderne şi avangardiste construcţii din ţară, a costat 17,7 milioane de lei, şi se spera că va fi, conform discursurilor de la inaugurare, o “structură locală de sprijinire a afacerilor pentru încurajarea iniţiativei antreprenoriale locale, într-un domeniu de importanţă strategică pentru dezvoltarea Timişoarei – tehnologia informaţiei şi telecomunicaţiile”.

Construită în regim de demisol, parter şi patru etaje, cu o suprafaţă de 6.311 metri pătraţi şi, în urma unei administrări comune, asigurate de Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica şi Primăria Timişoara, clădirea ar fi trebuit să ofere absolvenţilor de informatică şansa de a porni o afacere proprie într-un spaţiu cu facilităţi adecvate, la preţuri bune.

Controversele legate de această clădire nu s-au legat doar de proiectul în sine, ci şi de aspectul ei, considerat de unii consilieri locali ca unul industrial, ce nu-şi are locul într-o zonă centrală a Timişoarei. Susţinătorii proiectului, în forma în care e acum, declară, însă, că respectiva clădire reprezintă un proiect avangardist, inclusiv prin materialul neconvenţional folosit pentru geamuri. Construcţia este dotată cu geamuri din policarbonat multistrat care împiedică lumina să strălucească în monitoarele calculatoarelor şi izolează termic birourile.


 

Print Friendly, PDF & Email