Amendamentele aduse bugetului Timişului, respinse în plenul CJ Timiş

plen CJT 2Bugetul judeţului Timiş pentru anul 2015 a fost aprobat, miercuri, după ce un şir de observaţii şi amendamente propuse de consilierii judeţeni din opoziţie au rămas fără rezultat. 78,8 milioane de lei au fost alocate secţiunii de dezvoltare, din care peste 30 milioane de lei vor fi acoperite din excedentul exerciţiului financiar al anului 2014.

 

Amendamente respinse

Dezbaterile din debutul şedinţei de plen a Consiliului Judeţean Timiş, premergătoare adoptării bugetului pe 2015, au reprezentat, din nou, cadrul propice pentru o serie de polemici purtate între consilierii judeţeni. Factorul politic şi-a dovedit ,şi de această dată, prevalenţa, astfel încât toate obiecţiile invocate de consilierii judeţeni din Opoziţie au fost respinse la vot. Un singur amendament, cel aparţinând consilierului judeţean PSD Adrian Negoiţă, a fost aprobat, în unanimitate. Acesta a vizat alocarea unei suplimentări de buget de 100.000 de lei pentru Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană.

Amendamentul consilierului judeţean PNL Marian Vasile, care a solicitat amânarea dezbaterii proiectelor privind alocarea de fonduri de la bugetul CJ Timiş pentru Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Timiş, respectiv pentru Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri Timiş, a fost respins la vot. Şi aceasta în condiţiile în care, potrivit informaţiilor oferite de el în plen, rapoartele de activitate ale celor două asociaţii nu au fost oferite spre consultare consilierilor judeţeni decât în preziua organizării şedinţei de plen. 

Nici de obiecţiile premergătoare dezbaterii bugetului venite din partea consilierului judeţean PDL Marius Martinescu nu s-a ţinut cont. Acesta a semnalat faptul că, din împrumutul de 200 de milioane de lei accesat anul trecut de CJ Timiş, o parte consistentă va fi utilizată în acest an pentru efectuarea unor lucrări de reabilitare şi de reparaţii drumuri judeţene şi poduri (lucrări pe care CJ Timiş a decis să le efectueze în cursul acestui an, din venituri proprii).

310 milioane de lei, pentru funcţionare şi  78,8 milioane de lei, pentru dezvoltare

În baza proiectului de hotărâre înscris pe ordinea de zi care s-a referit la proiectele de investiţii finanţate din împrumutul contractat de CJ Timiş, a fost aprobată co-finanţarea unor proiecte cu finanţare europeană – restaurarea şi refuncţionalizarea Castelului Huniade, construirea Parcului Tehnologic pentru Energie Alternativă, modernizarea Ambulatorului de Specialitate al Spitalului Judeţean şi Sistemul integrat de management al deşeurilor în judeţul Timiş – Depozit deşeuri, staţii de transfer, centre de colectare şi sortare. Şi a mai fost aprobată utilizarea a 80 milioane de lei pentru proiecte proprii ale administraţiei judeţene: reabilitarea unor drumuri judeţene, printre care porţiunile cuprinse între Timişoara – Sânmihaiu Român – Cenei, Berzovia – Buziaş – Lipova, reabilitarea podului de pe DJ 592, peste râul Timiş, la Albina, sporirea capacităţii de circulaţie pe DJ 595 Giroc – Timişoara, reabilitarea unei porţiuni din DJ 693 Orţişoara – Seceani, modernizarea DJ 694 Dumbrava – Mâtnicu Mic, modernizarea DJ 592D Ohaba Forgaci – Racoviţa, asfaltarea unei porţiuni din DJ 595B Tormac – Sipet, asfaltarea DJ 609 Ohaba Lunga – Ohaba Română, asfaltarea DJ 609G Balinţ (DJ 609B) – Nevrincea, Cliciova – Susan, asfaltarea DJ 692 A Becicherecu Mic – Dudeştii Noi, Dudeştii Noi – Sânandrei, asfaltarea DJ 609 C Dobreşti – Ohaba, respectiv ranforsarea DJ 592A Otveşti – Berini.

Cultelor religioase le-au fost alocate 800.000 de lei din bugetul CJ Timiş pe 2015.

Structurile sportive cu care CJ Timiş are încheiate contracte de asociere (ACS Poli Timişoara, BC Timişoara, Clubul Rugby Municipal şi Clubul de Handbal  Politehnica) vor primi, în acest an, în total, 2,55 milioane de lei, în vreme ce Asociaţia Judeţeană de Canotaj va primi 100.000 de lei. Amendamentul consilierului judeţean Petru Juravle legată de alocarea de fonduri în funcţie de performanţele sportive obţinute structurilor cu care CJT este asociat a fost respins la vot.

Proiectul de buget al judeţului Timiş pentru anul 2015, în valoare de 360 milioane de lei, a fost aprobat, fără niciun amendament, cu votul a 21 de consilieri judeţeni din totalul celor 33 prezenţi la şedinţă. S-a înregistrat un singur vot împotrivă, cel al consilierului judeţean PNL (fost PDL) Marius Martinescu, ale cărui amendamente au fost catalogate drept inepţii de către consilierul judeţean, fost PDL, Sorin Cociobea. Acesta a precizat, de altfel, într-o luare de poziţie, faptul că “CJT are o majoritate”, aceasta fiind cea care decide, prin exprimarea votului, asupra proiectelor înscrise pe ordinea de zi.

Print Friendly, PDF & Email