Ambulanţele aşteptate de ani de zile nu ajung, nici anul acesta, în Timiş

Serviciului de Ambulanţă Timiş, care are unul dintre cele mai vechi parcuri de maşini din ţară, i se promite, de ani de zile, că va primi câteva zeci de ambulanţe noi. Singurele maşini noi care au ajuns în acest an au fost două autovehicule cumpărate de Consiliul Judeţean.

 

Ambulanţe cumpărate din bugetul judeţului

Sunt cel puţin trei ani de când Timişul primeşte asigurări periodice că va primi în jur de 80 de maşini noi de care ar avea nevoie Serviciul de Ambulanţă. Cum însă procedura de achiziţie pare se lungeşte cu noi complicaţii, problemele legate de parcul auto vechi al Serviciului de Ambulanţă se înmulţesc.

Aşa s-a ajuns la situaţia ca în acest an să se prevadă alocarea de bani din bugetul judeţului Timiş pentru achiziţionarea unor ambulanţe noi.04

„În acest an am primit două ambulanţe noi, cumpărate de Consiliul Judeţean. Avem promisiuni că am mai primi două la toamnă. Sunt o gură de oxigen, dar vă daţi seama – ce pot schimba două maşini noi, în condiţiile în care am avea nevoie de 60-70 de autosanitare de urgenţe şi încă vreo 15-20 de transport?”, declară Leonida Iancu, şeful Serviciului de Ambulanţă al judeţului Timiş. Acesta mai spune că despre achiziţia centrală nu se mai aude nimic: „Deşi se promitea că în acest an vom primi ambulanţele noi aşteptate de ani de zile, probabil că acestea vor veni anul viitor, în varianta cea mai optimistă.

 

Aşteptări prelungite

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat de câteva luni, după o aşteptare care s-a întins pe câţiva ani, intenţia de a organiza licitaţie de cumpărare a 4.200 de ambulanţe, contractul fiind estimat la 282,4 milioane de euro, fără TVA.

Achiziţia ar fi urmat să se desfăşoare prin procedură de licitaţie deschisă online, cu faza finală licitaţie electronică, în vederea încheierii de acorduri-cadru cu maximum cinci operatori economici, cu preţ fix în euro, fără reluarea competiţiei la încheierea contractelor subsecvente.

Dintre acestea, circa 100 sunt aşteptate în Timiş, unde majoritatea ambulanţelor sunt vechi, ultima ambulanţă ceva mai nouă fiind repartizată în urmă cu trei ani. Majoritatea au kilometraje între 360.000 şi 500.000 de kilometri şi se defectează foarte des. În prezent sunt active 72 de ambulanţe pe tot judeţul, multe cu kilometraj foarte mare, care sunt folosite non-stop pentru urgenţe. Intenţia ar fi ca în fiecare an să se crească numărul de ambulanţe achiziţionate, până se va înlocui complet parcul auto, ultima analiză făcută la nivel naţional arătând că parcul şi la Ambulanţă şi la SMURD deja a atins şapte-opt ani, cu uzură maximă.

Print Friendly, PDF & Email