Ambasadorul României în Mexic, Marius Lazurca, lansare de carte la Timişoara

Marius Lazurca. Foto Foto Grupul pentru Management şi Mediere Culturală

Marius Lazurca, ambasador al României la Ciudad de Mexico, fost ambasador la Sfântul Scaun, îşi lansează la Timişoara cel mai nou volum, In corpore. De la corpul păgân la trupul creștin în Antichitatea târzie.

 

Evenimentul va avea loc în cadrul „Serilor imaginare cu Claudiu Mesaroș” vineri, 15 iulie, de la ora 18, la Librăria La Două Bufnițe. Volumul In corpore. De la corpul păgân la trupul creștin în Antichitatea târzie, (Litera, 2022) va fi punct de pornire al unei dezbateri pe tema „Am corp, am drepturi: lupa cu corpul şi mantra stăpânirii de sine”, la care este invitat Marius Lazurca.

Sunt întotdeauna încântat când întâlnesc un intelectual pe care demnităţile publice nu-l deturnează de la vocaţia sa cărturărească. Din păcate, fenomenul e rar. Asumarea unei cariere înalt administrative e greu de conciliat cu reflexele «contemplativităţii» studioase. Marius Lazurca este, însă, o fericită excepţie. Dovada este cartea de faţă, solidă analitic, abundent nutrită documentar, ingenioasă și, în ciuda amplasamentului istoric la începutul Imperiului Roman, neașteptat de actuală. Cititorul va asista nu doar la o reconstrucţie a ambianţei stoice și proto-creștine din primele veacuri de după Hristos, ci și la o reconsiderare a unei discipline – antropologia – născută ca interes pentru civilizaţii «exotice», dar constrânsă a evolua spre abordarea „exoticului“ din preajmă, alături de sociologie, istoria ideilor etc. Totul în jurul unei teme acute, cea a corporalităţii, evoluând între «privat» și «comunitar», între biologie și morală, între libertate și anomie. Pe scurt, o lucrare densă, erudită fără pedanterie acră, lămuritoare fără tezism previzibil. O reușită de prim rang”, afirmă Andrei Pleșu.

Marius Lazurca (născut în 1971) a studiat Literele și Istoria în România și Franța, unde a obținut un doctorat la Universitatea Paris IV-Sorbona, în anul 2003. A publicat eseuri, studii și volume în domeniile literaturii comparate și antropologiei istorice. În 2006 a intrat în cariera diplomatică, îndeplinind pe rând funcțiile de ambasador la Sfântul Scaun, în Republica Moldova și Ungaria. Din 2021 este ambasador al României la Ciudad de Mexico.

Print Friendly, PDF & Email