Ambasadorul Israelului, la Timişoara: „Educația ne ajută să nu cădem în capcanele extremismului”

Ambasadorul statului Israel David Saranga. Foto: UVT

Universitatea de Vest din Timișoara a inaugurat astăzi noul Centru de Studii Evreieşti şi Israeliene, un eveniment desfășurat în prezența ambasadorului statului Israel în România, David Saranga.

 

Printre obiectivele Centrului de Studii Evreieşti şi Israeliene se numără dezvoltarea şi promovarea de proiecte culturale şi de cercetare româno-israeliene, construcţia unei biblioteci de specialitate, colaborarea cu Comunitatea Evreilor din Timişoara și de pretutindeni, organizarea de expoziţii şi evenimente cu teme evreieşti, precum şi realizarea de schimburi de experienţă între comunităţile academice din cele două ţări.

Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, declară că, prin acest centru, Universitatea de Vest din Timișoara se înscrie alături de celelalte instituţii de educaţie din România care găzduiesc iniţiative similare, dedicate studiilor iudaice.

„Îl felicit pe domnul rector Marilen Pirtea, dar și pe cei din echipa de la UVT, pentru această inițiativă. Educația este în ADN-ul poporului nostru. Cărțile sunt cea mai de preț moștenire a evreilor, dar și un simbol al spiritului nostru inovativ. Vreau să le transmit studenților UVT să caute permanent adevărul prin cunoaștere, cât și aprecierea că în noul Centru de Studii Israeliene vor găsi un suport real. Prin educație putem evita, împreună, forțele urii. Să fim convinși că educația ne ajută să nu cădem în capcanele extremismului”, a declarat David Saranga, ambasadorul statului Israel în România.

Rectorul Marilen Pirtea şi ambasadorul David Saranga. Foto: UVT

Este o onoare faptul că Excelența Sa, domnul ambasador David Saranga, a manifestat încredere în demersul nostru și s-a arătat deschis să ne ofere colaborarea sa. Îi mulțumim pentru acest lucru. Le mulțumesc și doamnei Maia Morgenstern și domnului Ioan Holender, care ne onorează cu prezența lor activă în realizarea planului concretizat astăzi. Acest eveniment este o dovadă a încrederii în faptul că, la Universitatea de Vest din Timișoara, multiculturalitatea și deschiderea spre cunoaștere sunt la ele acasă”, a mai spus Marilen Pirtea.

La eveniment au mai participat, președinta Comunității Evreilor din Timișoara, Luciana Friedmann, directoarea Teatrului Evreisec din Bucureşti, Maia Morgenstern, care este și director onorific al noului centru, şi Moshe Idel, profesor de gândire iudaică la Universitatea Ebraică din Ierusalim, ambii prin intervenții online, directorul Școlii Doctorale de Filosofie, Sociologie și Științe Politice, prof. univ. dr. Silviu Rogobete, şi cadre universitare de la aceeaşi facultate.

 

 

Print Friendly, PDF & Email