La aproape 25 de ani de la momentul Decembrie 1989, e greu de spus ce reacţii mai trezeşte în mintea românilor cuvântul „revoluţionar”. În prezent sunt peste 23.000 de posesori de certificate de revoluţionari, în condiţiile în care la Timişoara, în locul din care a pornit Revoluţia sunt aproximativ 2.800 de revoluţionari, iar pe prima listă a revoluţionarilor cu merite se regăseau doar 200 de persoane. Încercând să combată impostura, mai multe asociaţii de revoluţionari din Timişoara vor să sprijine autorităţile să facă ordine, prin verificări extinse, pentru a se stopa alocarea de fonduri publice pentru falşi eroi, şi pentru a se revaloriza statutul de revoluţionar.
Verificări aşteptate de la Secretariatul de Stat pentru Revoluţionari
Ţinând cont că în fruntea Secretariatul de Stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist se găseşte un timişorean, Adrian Sanda, câteva asociaţii de revoluţionari speră să fie demarată o anchetă extinsă, care să facă ordine în ceea ce priveşte controversata problem a certificatelor de revoluţionar. Una dintre ele este Asociaţia Luptătorilor din Timişoara Arestaţi la Revoluţia.
“În primul rând, Statul ar trebui să clarifice lucrurile în cazul categoriei luptătorilor cu merite deosebite. Sperăm că măcar în actuala formulă Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor va realiza verificări extinse. E momentul să se facă ce trebuie. Dubii legate de număr nu sunt în cazul răniţilor sau al urmaşilor celor decedaţi. Aici lucrurile sunt foarte clare, pentru că există documente. Şi în ceea ce priveşte cei arestaţi există o evidenţă ce poate fi verificată. La nivelul Timişoarei, din 878 de persoane au mai rămas sub 400. Plus că reţineri s-au făcut doar în Timişoara, Sibiu şi Bucureşti. În total, nu pot fi mai mult de 700 de persoane. E cu totul alta situaţia în cazul categoriei luptătorilor cu merite deosebite, unde nu există nici acum o situaţie clară. Trebuia să se dea certificate de luptător doar în oraşele martir, unde într-adevăr au existat morţi, răniţi şi adevăraţi revoluţionari, care au acţionat în acele moment”, spune Virgil Hosu, liderul Asociaţiei Luptătorilor din Timişoara Arestaţi la Revoluţia.
În opinia sa, ar fi trebuit să rămână cu certificate doar cei care aveau un dosar clar, bazat pe mărturii şi poze necontestabile. Virgil Hosu consideră că ar fi trebuit să stârnească suspiciuni “dovezile” calităţii de revoluţionar găsite după 15 – 20 de ani de la Revoluţie şi că o anchetă făcută la nivel de Poliţie sau Parchet ar fi foarte simplă. “Şi unde existau suspiciuni, trebuiau să se facă verificări de două, de trei ori, până se stabilea adevărul”, mai spune Virgil Hosu.
Revoluţionarul timişorean declară că, deşi în 2004 revoluţionarii aveau un an la dispoziţie pentru a aduce documentele necesare, ulterior s-au tot prelungit termenele, până prin 2009 – 2010. “Noi, ca asociaţie de revoluţionari, i-am rugat pe mai mulţi secretari de stat pe problemele revoluţionarilor care s-au perindat în funcţii să oprească acest proces, de acceptare de noi dosare de revoluţionar, pentru că nu-şi mai avea sensul. Ni s-a spus că nu se poate, că se fac presiuni. Nu ştiu din partea cui s-au primit dispoziţii să se menţină această situaţie aberantă. Aşa s-au acceptat dosare de revoluţionar care nu aveau mai nimic în spate, aproape nicio dovadă”, afirmă Virgil Hosu.
“S-au risipit bani de la bugetul de stat”
Liderul ALTAR susţine că, conform legii, ar fi trebuit să primească certificate de luptător cu merite deosebite doar cei care au condus şi organizat grupuri de manifestanţi şi au ridicat baricade, nu toţi ceilalţi. “Legea era clară, dar a fost ignorată. De aceea, acum ar trebui să se răspundă în grup, inclusiv penal. Sunt foarte mulţi bani de la stat care s-au risipit, ignorându-se legea. S-a ajuns ca aşa-zişi luptători din Timişoara, de la Aeroport, să fie făcuţi revoluţionari de asociaţii din Bucureşti, care le-au susţinut şi dosarele, lucru care ridică semne de întrebare serioase. S-au dat indemnizaţii pentru aceşti aşa-zişi revoluţionari, şi au fost bani risipiţi, bani aruncaţi de stat. E timpul ca aceşti oameni să se apuce de muncă. Le-am mai spus unora: vedeţi-vă de serviciu şi de problemele voastre, faceţi-vă un viitor, nu vă bazaţi pe indemnizaţiile de la stat. Unii au luat şi credite bazându-se pe indemnizaţiile de revoluţionar, şi când aceste bonificaţii s-au tăiat, au avut un şoc, şi acum susţin că nu mai au din ce trăi. Răspunsul e acelaşi: la muncă!”, precizează Virgil Hosu.
Revoluţionarul timişorean crede că un demers de verificare extinsă şi clarificare nu ar fi tardiv din partea Statului: “O anchetă fără jumătăţi de măsură ar fi posibilă şi acum. Şi s-ar impune. Cei care au semnat, confirmând nişte falsuri trebuie să fie traşi la răspundere printr-o anchetă judiciară independentă. Niciodată nu e prea târziu”.
Ultimele comentarii